Nieuw ticketbeleid NMBS zet kwaad bloed: "Minder geld, meer agressie"

BELGA
Het nieuwe ticketbeleid van de NMBS zet kwaad bloed bij de conducteurs. Niet alleen dreigen ze gemiddeld 100 euro per maand te verliezen aan commissieloon op de verkoop van tickets, ook de agressie neemt toe door discussiërende reizigers.

Sinds 1 februari spoort de NMBS de reizigers met een grote campagne aan om een ticket te kopen voor ze op de trein stappen. Aan het loket, de automaat, op het internet of met de smartphone. Wie alsnog een vervoersbewijs wil aanschaffen op de trein betaalt 7 euro extra.

Die toeslag blijkt nu een lelijke streep door de rekening van de treinbegeleiders. Zij krijgen immers een procentje op de verkoop van tickets aan boord. "In 2013 heeft de NMBS 2,75 miljoen euro aan dergelijke premies uitbetaald", zegt MR-minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. Grofweg gaat het om gemiddeld 100 euro per maand voor de zowat 3.000 treinbegeleiders, bovenop hun loon. Die bron van inkomsten dreigt nu grotendeels op te drogen.

Daarnaast is er ook sprake van toenemende agressie door discussies met reizigers over ticketautomaten die al dan niet stuk zijn.

LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS. OOK BESCHIKBAAR IN DIGITALE VERSIE