Nieuw 'supermedicijn' tegen hoge cholesterol ontdekt

vmma
Een nieuw medicijn kan ongezien werk leveren in de preventie van beroertes en hartfalen. Onderzoek wijst immers uit dat het medicijn het cholesterolgehalte in het bloed met een recordverschil naar omlaag kan halen.

Het nieuwe medicijn werd inmiddels getest op zo'n 27.000 patiënten. De British Heart Foundation laat weten dat de resultaten verbluffend zijn: het middel slaagt erin het cholesterolniveau van mensen met een aangeboren teveel eraan drastisch naar beneden te brengen. Een te hoge cholesterol kost jaarlijks het leven aan zo'n 15 miljoen mensen. Slechte cholesterol zorgt ervoor dat aderen langzaam dichtslibben, waardoor er gemakkelijk een obstructies kunnen ontstaan die leiden tot een hart- of herseninfarct.

De goede resultaten van een eerste grootschalige testronde van het nieuwe medicijn zorgen ervoor dat het binnenkort door miljoenen mensen gebruikt kan worden. Het middel - evolocumab - brengt veranderingen teweeg in de lever, waardoor dat orgaan meer slechte cholesterol uit het bloed kan filteren. "De resultaten van de tests waren wonderbaarlijk. We zagen het cholesterolgehalte van de proefpersonen maar dalen en dalen, tot een minimumniveau zoals we dat nooit eerder zagen", zegt een van de betrokken onderzoekers aan BBC. Bij patiënten die al andere medicatie namen om hun cholesterol onder controle te houden, zorgde de inname van de nieuwe drug nog eens voor een verlaging van 20 procent.

Hoe werkt het?
Evolocumab is een antilichaam dat inwerkt op ons gestel zoals antistoffen dat doen die door ons eigen immuunsysteem worden aangemaakt om infecties te bestrijden. Dit antilichaam is echter specifiek ontwikkeld om een proteïne in de lever te beïnvloeden. Daardoor wordt die lever beter in het wegfilteren van slechte cholesterol in het bloed én in het afbreken ervan. Eerdere proeven toonden aan dat de aanvoer van zulke antilichamen het cholesterolgehalte in het bloed met 60 procent kan doen afnemen.

Cholesterollijders kunnen de antilichamen zelf inbrengen via een inspuiting, die elke twee tot vier weken gezet moet worden. Hoewel de resultaten van het nieuwe medicijn verbluffend zijn, zal het de gangbare medicatie tegen cholesterol volgens de onderzoekers voorlopig toch niet vervangen: "Er zijn veel mensen wiens cholesterol zodanig hoog is, dat één medicijn waarschijnlijk niet volstaat."
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gregory Maurisse

  Allé da vind ik nu eens goed nieuws

 • MYRTHE PASS

  Dank je wel!!!!!

 • Jan De Man

  Dit medicijn bestaat al 3 jaar op de markt

 • Put Pol

  Ik werk in deze sector en deze bericht doet schijnen alsof er mirakel is gevonden voor veel mensen...maar dat is niet zo !! Zeer misleidend !!!

 • Danila Tas

  Zal weer jaren duren voordat het hier in Belgiekske te krijgen is!