Nieuw knelpuntberoep? “Acht op tien zwembaden zoeken redders”

Mensen beschouwen het als een zeer eentonige job en de verloning ligt niet hoog.
Shutterstock Mensen beschouwen het als een zeer eentonige job en de verloning ligt niet hoog.
Vorig jaar hadden 80 procent van alle zwembaden in Vlaanderen en Brussel vacatures lopen voor redders. Dat schrijft VRT NWS.

Volgens het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid zijn er verschillende redenen waarom niet veel mensen redder willen worden. "Ten eerste beschouwen mensen het als een zeer eentonige job. Maar het houdt veel meer in dan gewoon langs de kant van het bad zitten", aldus Wies Van den Broeck van de ISB-commissie zwembaden Vlaanderen. 

“Ten tweede ligt de verloning niet hoog. Een startend redder verdient 1.800 euro bruto. Dat is niet veel, wetende dat er veel avond- en weekendwerk bij komt kijken én dat redders een grote verantwoordelijkheid hebben.” 

“De combinatie met een gezin en vrije tijd is ook niet altijd eenvoudig en we worstelen met ons imago: het beroep van redder staat niet hoog aangeschreven.”

Het is niet de eerste keer dat deze problematiek wordt aangekaart. Vorig jaar organiseerde de VDAB speciale reddersopleidingen voor werkzoekenden in de hoop om de 300 openstaande vacatures zo te kunnen invullen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerardus Vandevijver

  vroeger was het zo : ge vind geen medewerkers, dan verhoog je het loon. nu wil men voor een aalmoes een werker vinden...absurd! verhoog het loon met 30-40 % en het is opgelost. als ge dat budget niet hebt, verhoog dan het zwemgeld of sluit uw zwembad.

 • Jan Janssens

  Beste Noé, Het blijkt uit je bemerking dat je de ervaring van het redder zijn niet deelt, ga maar eens een dag als redder in De Lillese Berger of in Hofstade zitten, je zal wel een andere mening verkrijgen. Als het rustig is zal niemand ontkennen dat je eens gaat zitten observeren, doch dan zie je zoveel gebeuren, ook onverantwoorde dingen, welke je tegenover de klant niet mag melden, want je moet het aangenaam houden, v.b. het lopen in een zwembad.

 • Gert Cauwenberg

  Misschien de wetgeving eens aanpassen. In het buitenland moet er niet altijd een gediplomeerde redder zonder andere taken aanwezig zijn, en zijn er niet meer ongevallen dan hier. Wij creëren een kunstmatig tekort, en zijn dan verbaasd dat er een prijskaartje aan hangt?

 • Kelly Verlinden

  Betaal de redders een normaal loon en zorg voor minder problematische jeugd in het zwembad en meer mensen zullen wel redder willen zijn.

 • Bernard Vermoere

  Knelpuntberoepen dat zijn meestal beroepen met superhoge lonen en k weet niet hoeveel voordelen zekers? In veel gevallen veel werken voor heel weinig loon.Ge zijt beter dat je u aan een computerke zet mee een telefoontje in de hand.