Nieuw dieptepunt: amper zes op de tien Brusselse agenten spreken Nederlands

Illustratie: Politie Brussel.
Baert Marc Illustratie: Politie Brussel.
De tweetaligheid van de Brusselse politie is opnieuw achteruitgegaan. Vandaag beheerst nog maar 58 procent van de agenten zowel het Nederlands als het Frans. Dat schrijft De Zondag. 

Tweetaligheid is een wettelijke vereiste voor een politieagent in Brussel. Uit nieuwe cijfers van Binnenlandse Zaken die dateren van 1 januari dit jaar, blijkt echter dat 3.648 van de 6.288 politieagenten tweetalig zijn, ofwel 58 procent. Dat is een daling van 1 procent ten opzichte van vorig jaar, toen ook al gesproken werd over een historisch dieptepunt. Wel beheerst de overgrote meerderheid van de agenten (98 procent) het Frans.

"De tweetaligheid is onder de regering-Michel gezakt tot een absoluut dieptepunt en dat is des te merkwaardiger omdat N-VA'er Jan Jambon bevoegd was voor Binnenlandse Zaken", zegt Vlaams Belang-parlementslid Barbara Pas, die de cijfers opvroeg. "Hij had alle instrumenten in handen om er iets aan te doen. Maar van de 140 agenten die vorig jaar aangeworven werden, waren er amper 18 tweetalig.” Pas roept dan ook op om maximaal in te zetten op tweetaligheid van de rekruten, en dit integraal deel laten uitmalen van het opleidingspakket.

In een reactie op Twitter zegt Jambon: “Mevrouw Pas zou moeten weten dat dit de bevoegdheid is van het gewest en niet van Binnenlandse Zaken. Ik heb meermaals mijn beklag gedaan bij MP Vervoort, maar hij erkent het probleem niet. Het zijn de Vlaamse meerderheidspartijen in Brussel die hier aan de kar moeten duwen”.
102 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marcel mampaey

  het is allemaal ons eigen fout een Vlaming is veel te soft en de partijen te veel verdeeld. waarom heeft een Vlaming meer stemmen nodig voor een volksvertegenwoordiger dan een Waal en dan is er nog een cordon dat 500000 Vlamingen uitsluit. hoe dom kunnen wij zijn.

 • Willy De Vidts

  Hoe kan het Brussels Gewest de hoofdstad van Vlaanderen zijn? Belachelijk, enkel in het belang van de paar automatisch en levenslang benoemde Nederlandstalige ministers die er wonen. Schande.

 • Marc Baeyens

  En zo gaat de verfransing van Brussel alsmaar verder. De Vlaamse trado-ministers van Brussel zullen daar uiteraard geen stokje voor steken. Die zijn te zeer bezig met hun eigen carrière veilig te stellen. Zie maar hoe hardnekkig Open vLD'er Guy Vanhengel het PS-voetbalstadium verdedigde.

 • Gaston Armi

  Ruim honderd jaar geleden was Brussel nog een mooie Vlaamse stad waar het bruiste van allerlei ambachten en het aangenaam vertoeven was. En zie wat de politiek ervan gemaakt heeft. Een echte schande.

 • Peter Simons

  Brussel is allang mijn hoofdstad niet meer, ik voel me daar niet veilig en welkom !