Nieuw coronarapport: "Woonzorgcentra werden aan hun lot overgelaten”

(Archieffoto)
Photo News (Archieffoto)
Volgens Artsen zonder Grenzen zijn de woonzorgcentra (wzc's) in ons land tijdens de coronacrisis aan hun lot overgelaten. Veel sterfgevallen in die rusthuizen hadden dan ook vermeden kunnen worden, stelt de medische hulporganisatie in een rapport.

Artsen zonder Grenzen heeft sinds 21 maart ondersteuning geboden in 135 woonzorgcentra in België. De meeste daarvan (81) bevonden zich in het Brussels gewest, maar ook aan 21 wzc's in Vlaanderen en 33 in Wallonië werd steun geboden.

Coronarapport

In een rapport met de veelzeggende titel ‘Overgelaten aan hun lot’, geeft de ngo aan wat er mis is gelopen tijdens de coronacrisis. Onder meer de vrees voor een overrompeling van de ziekenhuizen heeft ertoe geleid dat er aanvankelijk veel te weinig aandacht besteed werd aan de rusthuisbewoners, klinkt het.

"Eigenlijk werd er verwacht van de rusthuizen dat ze zelf ziekenhuizen werden, op het vlak van personeel, materiaal, kennis, infectiepreventiecontrole en infrastructuur", zegt Sofie Spiers, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in de woonzorgcentra. "Maar zij waren daar niet op voorbereid en ik weet ook niet of we dat van hen kunnen verwachten."

Noodnummer

Ook de medische hulp van buitenaf viel weg. Uit een rondvraag van Artsen zonder Grenzen blijkt dat vóór de coronacrisis 86 procent van de woonzorgcentra kon doorverwijzen naar de ziekenhuizen, maar tijdens de epidemie was dat percentage gezakt naar 57 procent. Ook het aantal bezoeken van huisartsen daalde met de helft. Dertig procent van de bezochte woonzorgcentra gaven zelfs aan dat niet eens alle oproepen aan het noodnummer 112 behandeld konden worden.

In totaal zijn meer dan 6.200 rusthuisbewoners overleden in België, waarvan het merendeel in de woonzorgcentra zelf stierf. Dat is ongeveer 64 procent van het totale dodental door Covid-19 in ons land.

Omdat de focus lag op het aantal bedden op intensieve zorgen, waren de woonzorgcentra aanvankelijk geen prioriteit

Volksgezondheidsarts Mit Philips

Volgens Artsen zonder Grenzen hadden veel van die sterfgevallen vermeden kunnen worden. "Maar het is moeilijk om iemand daarvoor met de vinger te wijzen, onder meer door de gefragmenteerde verantwoordelijkheden", zegt volksgezondheidsarts Mit Philips.

"Omdat de focus lag op het aantal bedden op intensieve zorgen, waren de woonzorgcentra aanvankelijk geen prioriteit, hoewel de kwetsbaarheid van de bewoners al van in het begin duidelijk was", zegt Philips nog. "Ook wij zijn met onze interventie in maart misschien te laat gekomen." De organisatie geeft voorts aan dat de toestand in rusthuizen ook in andere landen een blinde vlek was.

Tweede golf

Artsen zonder Grenzen heeft het rapport naar de verschillende overheden gestuurd. Daarin worden ook aanbevelingen geformuleerd om de woonzorgcentra beter voor te bereiden op een tweede besmettingsgolf. De organisatie hoopt dat er tegen dan meer duidelijkheid bestaat over wie waarvoor verantwoordelijk is.

Er moet ook werk worden gemaakt van noodplannen, en de richtlijnen die aan de wzc's worden gegeven moeten aangevuld worden met meer ondersteuning voor de praktische omzetting ervan. Tot slot moet er ook meer aandacht gaan naar een proactieve psychologische bijstand voor zowel de medewerkers als de bewoners van de woonzorgcentra.

Lees ook:

Explosief rapport schetst ijzingwekkend beeld van coronacrisis in woonzorgcentra: “Bewoner zat in haar onderbroek op de gang te huilen” (+)

Experten willen dat select groepje strategie bepaalt bij tweede golf: “En steek er vooral geen politici in” (+)

ANALYSE. Komt Wouter Beke in de coronacrisis overal te laat? (+)
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan peeters

  Belachelijk hoe kan men een minister die 4 maanden voor de crisis minister werd verantwoordelijk stellen ? Een crisis die zo immens is en niet te voorspellen was, kijk naar andere landen, net hetzelfde,in Nederland telde men de doden zelfs niet in rustoorden.De Vlaamse regering heeft de zorgsector jaren kapot bespaard door hun populistisch beleid, geen personeel, geen materiaal, op alles werd bespaard, daar is het begonnen Mevr Cloet zat jaren bij de bron, wat heeft zij gedaan? Juist kassa kassa

 • bob jansens

  81 WZC's in het Brussels gewest, en 33 in Wallonië en slechts 21 wzc’s in Vlaanderen. Misschien moet AZG voortaan ook maar gaan schooien in Franstalig België...

 • jean-luc barra

  BEKE mag geen gewag maken van een heksenjacht tav zijn persoon. Er was (is) wel degelijk een heel groot probleem van leiderschap en daadkracht wat de problematiek van de wrc's betreft. Erger, we zien terug niet gebeuren ondanks de verwittigingen van experts, media en de betrokken sector.

 • Yelene dekann

  Al die mensen die alleen gestorven zijn en die niet hadden moeten sterven,men heeft die mensen gewoon laten creperen en hen de nodige hulp ontzegd en daar zijn alleen de politici verantwoordelijk voor,zij hebben verzuimd deze mensen te helpen

 • Piet Van Buggenhout

  Na het dagelijkse applaus voor de verzorgenden is het hoog tijd voor een dagelijks awoert-geroep voor de politici