Nieuw conflict tussen Antwerpen en Borgerhout rond schijnerkenningen

De Borgerhoutse districtsburgemeester Marij Preneel (Groen).
Foto KDS De Borgerhoutse districtsburgemeester Marij Preneel (Groen).
Tijdens de eerste tien maanden van dit jaar zijn in Antwerpen 352 dossiers opgestart rond de aanvraag tot erkenning van een kind met een verblijfsrechtelijk voordeel tot gevolg. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van schepen voor Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA). In 124 gevallen werd de erkenning geweigerd door de ambtenaar burgerlijke stand van het district waar de aanvraag werd ingediend. Opvallend: slechts twee keer ging de ambtenaar in tegen het negatieve advies van de stedelijke dienst schijn- en gedwongen relaties, telkens in het district Borgerhout.

De Antwerpse dienst schijn- en gedwongen relaties onderzoekt of voorgenomen huwelijken, wettelijke samenwoonsten, erkenningen van een kind of buitenlands huwelijken waar een verblijfsvoordeel aan verbonden is voor een van de betrokkenen, geen schijnhuwelijk of -erkenning betreffen. 

De dienst formuleert een advies, los van een eventueel advies vanwege het parket, aan de ambtenaar burgerlijke stand van het district. Die is niet verplicht dat advies te volgen, maar in de praktijk gebeurt dat blijkbaar wel meestal. Alleen in Borgerhout waren er dit jaar vijf gevallen waar de ambtenaar in kwestie een negatief advies naast zich neerlegde en het dossier toch goedkeurde: één huwelijk, twee wettelijke samenwoonsten en twee erkenningen van een kind.

"Ik vraag me af waarom het advies van experten ter zake niet gevolgd wordt", zegt schepen Ait Daoud. "Ik wil absoluut vermijden dat Borgerhout uitgroeit tot het walhalla waar mensen naartoe trekken om - op kap van anderen - een legaal verblijf te bekomen.”

De bevoegde Borgerhoutse districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) wijst de kritiek af. "Ik heb in vijf van 98 gevallen het advies niet gevolgd, dat is dus niet bepaald 'de deur openzetten' zoals de schepen beweert", zegt ze. "Ik neem mijn beslissingen over dit soort delicate en ingrijpende materie in eer en geweten en betreur dat de schepen de cijfers gebruikt om mij via de pers te beschadigen." 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  De vader en de moeder is degene die ervoor werkt en het kind een degelijke toekomst geeft, maar in deze gevallen zal het kind gebruikt worden voor een verblijfsvergunning en kan de gemeenschap voor de vader of moeder werken. De ideologie van Groen is gestoeld op haat en afgunst, wij herverdelen want iederen moet arm zijn, respect of verantwoordelijkheid tegenover de gemeenschap kennen ze niet.

 • patrrik versys

  Allemaal toekomstige stemmen voor groen zal ze denken

 • Peter Janssen

  Tis al ver gekomen dat fraude voor verblijfserkenning al door de overheid zelf toegestaan en zelfs verdedigd wordt!

 • Albert Hendrix

  Die groen zijn ons land aan het weggeven aan de vreemdelingen omdat ze daar stemmen van krijgen.Voor de federale regering terug opnieuw gaan stemmen.

 • lut vanhyfte

  Voor alle onwetenden; Men hoeft helemaal niet de biologische vader van een kind te zijn om het te erkennen...