Nieuw bewijs voor moord op Belgische loodgieter, verdachte (18) legt belastende verklaring af

Duiken naar mogelijk gedumpte stoffelijke resten van de Belgische loodgieter Johan van der Heyden in Schelde-Rijnkanaal bij Sint Philipsland.
Hessel De Ree Duiken naar mogelijk gedumpte stoffelijke resten van de Belgische loodgieter Johan van der Heyden in Schelde-Rijnkanaal bij Sint Philipsland.
De Nederlandse politie heeft nieuw bewijs gevonden in het onderzoek naar de vermissing op 2 juni 2019 van de Belgische loodgieter Johan van der Heyden. Een van de verdachten, een 18-jarige vrouw uit Steenbergen, heeft een belastende verklaring afgelegd over de rol van drie medeverdachten onder wie haar 39-jarige moeder Edna V. en de (hoofd)verdachten Wanda van R. en haar vriend Nicky S.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De dochter heeft verteld over de gebeurtenissen en gezegd dat ze daarbij zelf aan de zijlijn stond. De jonge vrouw heeft volgens haar advocaat dringend begeleiding en behandeling nodig. Ze is gebrekkig ontwikkeld en heeft het zwaar. Ze verblijft nu elders en wil geen contact met haar moeder.

Het verhaal van de jonge vrouw zou grotendeels overeenkomen met eerdere verklaringen van twee getuigen in de zaak: de minderjarige zonen van de ex-prostituee Wanda. Dat bevestigen bronnen rond het onderzoek. 

Deze voormiddag is er in de rechtbank in Breda voor het eerst een openbare zitting over de zaak. De drie nog vastzittende verdachten doen, voor zover bekend, nog steeds beroep op het zwijgrecht. De verwachting is dat het Openbaar Ministerie meer bijzonderheden over de zaak zal vrijgegeven.

Ontvoerd

De politie gaat ervan uit dat Van der Heyden op 2 juni ontvoerd werd bij de woning van Wanda en Nicky in Zoersel. Daarna zou hij met zijn eigen bestelwagen naar Steenbergen zijn gevoerd. Het stel zou wellicht van plan zijn geweest de loodgieter te beroven. 

In Steenbergen hebben ze Van der Heyden mogelijk enige tijd gegijzeld en vastgehouden in zijn busje. Hoe de man om het leven is gekomen, is niet duidelijk. Aan de zus en schoonbroer van Wanda heeft Nicky S. verklaard dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de Belg. 

S. kwam maandag jolig en zwaaiend de zaal in waar ook de nabestaanden zaten, maar weigerde iets te zeggen op de vraag waar het lichaam van Van der Heyden is.

Verbrand

Mede op basis van de verklaringen van de minderjarige jongens gaat de politie ervan uit dat het lichaam van het slachtoffer in stukken is gezaagd, (deels) verbrand werd op het woonwagenpark in Steenbergen waar de verdachte moeder en dochter wonen en daarna door S. gedumpt werd.

Ondanks intensief speurwerk en onder meer een zoektocht  met duikers in het Schelde-Rijnkanaal heeft de politie nog geen stoffelijke resten gevonden.

Onderzoek in een loods op het woonwagenkampje in Steenbergen naar bewijs dat Van der Heyden wellicht daar is vermoord en in stukken gesneden.
Pix4Profs / Gerard van Offeren Onderzoek in een loods op het woonwagenkampje in Steenbergen naar bewijs dat Van der Heyden wellicht daar is vermoord en in stukken gesneden.