Nieuw akkoord om procedureslagen over complexe bouwdossiers te vermijden

De Noord-Zuidverbinding in Limburg.
Foto DLC De Noord-Zuidverbinding in Limburg.
De meerderheidspartijen hebben een akkoord over een aanpassing van het decreet complexe projecten. Dat moet vermijden dat ingewikkelde bouwdossiers in de toekomst nog in procedureslagen verzanden. Het zou een eerste keer kunnen worden toegepast voor de Noord-Zuidverbinding in Limburg, laten initiatiefnemers Lode Ceyssens (CD&V), Marino Keulen (Open Vld) en Jos Lantmeeters (N-VA) weten.

De Noord-Zuid moet Limburg een vlotte aansluiting geven op de E314, maar het is net als de Oosterweelverbinding een van die dossiers die telkens stuk lopen op juridisch protest. De meerderheidspartijen hebben daarom een nieuw decreet complexe projecten uitgewerkt.

De Vlaamse regering neemt nog steeds de startbeslissing voor een project, maar daarna krijgt het Vlaams parlement de kans om het naar zich toe te trekken. Het parlement kan dan na een openbaar onderzoek een voorkeursbesluit en een projectbesluit nemen. Dat gebeurt telkens bij decreet, zodat het project bij een conflict niet opnieuw helemaal naar af moet. 

Het finale projectbesluit treedt in de plaats van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan, Het Milieueffectrapport, de bouwvergunning, de milieuvergunning en andere besluiten zoals onteigeningen.

Het decreet kan enkel worden gebruikt bij projecten met een uitzonderlijk groot maatschappelijk en strategisch belang. Het wordt wellicht begin volgend jaar behandeld in het Vlaams parlement.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lieven De Bruyn

  Dat maakt in ieder geval het ontvangen van smeergeld eindelijk wat makkelijker. Tot nu toe moesten politiekers daar namelijk moeite en tijd insteken. Oef zeg.

 • Conny Van den Bosch

  Ik heb het al begrepen, het mega stadion op parking C moet en zal gebouwd worden. De politici hebben immers zakken vol smeergeld gekregen en nu moeten ze vlug een nieuwe wet uit de mouw schudden om schandalen te vermijden.

 • Frans Peeters

  Hoe meer politici des te moeilijker om iets gedaan te krijgen. Als je naar villa politica kijkt dan zie je dat ze daar meer zitten te lachen dan ernstig hun werk doen.

 • Gerry Cle

  Dit lijkt mij niet meer dan logisch. Voor andere ingrijpende beslissingen van de regering (belastingen, pensioenen, militaire aankopen, enz.) kunnen we ook niet eindeloos in beroep gaan.

 • Dan Midden

  Jens Willemsens: Is idd de Antwerpse kempen ipv Limburg. Is tevens mooi voorbeeld van onkunde: de aansluiting op de ring in Geel trekt nergens op en in lichtaart stopt alles op een verkeerslicht terwijl ze perfect een brug hadden kunnen maken over een rond punt zodat het verkeer niet nodeloos moet stoppen en ze ook geen fietser kunnen doodrijden. Hoog tijd dat ze ganse dienste verkeer ontslaan incl alle studiebureaus buiten smijten en serieuze mensen aanwerven!