Niet opdagen bij tandarts kost patiënt 90 euro per uur

UNKNOWN
Een patiënt die niet komt opdagen voor een afspraak bij de tandarts en daarvoor niet verwittigd heeft, kan een boete opgelegd krijgen. De rechtbank van eerste aanleg heeft daartoe voor het eerst een patiënt veroordeeld. In het verleden gaven sommige ziekenfondsen al toe dat tandartsen recht hebben op een vergoeding als patiënten onrechtmatig afwezig blijven. Dat staat te lezen in de Artsenkrant.

Het gaat om dispuut tussen een Antwerpse tandarts en zijn patiënt. De tandarts had in zijn praktijk duidelijk geafficheerd dat de patiënt een compensatie verschuldigd is als een afspraak later dan 24 uur op voorhand afgezegd wordt, inclusief de prijzen van de vergoeding.
 
16 uur gebitsbehandeling
De patiënt had afspraken vastgelegd voor vier langdurige gebitsbehandelingen van telkens vier uur, maar kwam niet opdagen. Na twee opeenvolgende afwezigheden stelde de tandarts de patiënt in gebreke met een voorstel tot minnelijke schikking. Hij vroeg daarvoor 90 euro per uur.
 
720 euro
De Antwerpse rechtbank van eerste aanleg kon zich vinden in die vergoeding. Voor de eerste twee afspraken werd de patiënt verplicht de vergoeding op te hoesten, wat hem dus 720 euro kost.
 
Niet helemaal gelijk
De tandarts kreeg niet over de hele lijn gelijk van de rechter. Alleen de eerste twee afspraken van vier uur mocht hij aanrekenen. Nadien stelde hij zijn patiënt immers in gebreke en mocht de overeenkomst als beëindigd worden beschouwd.
 
Ook de prijs van de behandeling, verscheidene duizenden euro's, hoeft de patiënt niet te betalen. (belga/edp)