Niet langer automatisch enkelband voor straffen tot 3 jaar

Illustratie van een enkelband met GPS.
ANP XTRA Illustratie van een enkelband met GPS.
Gevangenisstraffen onder de 3 jaar leiden vanaf 2020 niet automatisch meer tot een enkelband. Een nieuwe wet legt op dat ook korte straffen in de cel moeten starten. De vraag is hoe haalbaar dat is met gevangenissen die nu al uit hun voegen barsten.

Op de laatste zitting voor de verkiezingen heeft de Kamercommissie Justitie gisteren nog het wetsvoorstel van Carina Van Cauter (Open Vld) gestemd dat de strafuitvoering voor korte straffen moet hervormen. Door de overbevolking in de gevangenissen is het nu zo dat straffen onder de 4 maanden niet worden uitgevoerd en alles tussen 4 en 36 maanden automatisch tot een enkelband leidt.

Dat is al jaren een bron van frustratie bij politie, rechters en slachtoffers. Nieuw is dat de strafuitvoering nu ook voor korte straffen in handen komt van rechters en niet langer gebeurt op basis van gecontesteerde omzendbrieven. "Eindelijk wordt het voor de mensen duidelijk welke straf een veroordeelde oploopt", aldus justitieminister Geens (CD&V).

Concreet zullen vanaf oktober 2020 alle straffen tussen 18 en 36 maanden in de cel starten. "Na een derde van de straf kan de gedetineerde een vervroegde vrijlating aanvragen, zes maanden daarvoor een enkelband. Voor straffen onder 18 maanden kan direct een enkelband of beperkte detentie gevraagd worden, maar het is de strafuitvoeringsrechter die beslist. Belangrijk is dat nu ook straffen onder 4 maanden zullen worden uitgevoerd. Zo roepen we een halt aan een gevoel van straffeloosheid", aldus Carina Van Cauter.

De vraag is of de wet ook in de praktijk kan werken. De verwachting is dat dit zal leiden tot een toename van het aantal gedetineerden, terwijl de overbevolking nu al enorm is. "Het probleem van justitie blijft geldgebrek", klinkt het bij de magistratuur.

Dat roept de vraag op: iedereen naar de cel, kan dat wel? Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
83 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Baroen

  Telefoon en televisie op de kamer. Werken alleen als men dat wil en wat voor werk? Het minst lastige dat men kan bedenken en ze worden er nog voor betaald ook. Gevangenen zouden moeten werken voor hun onderhoud en de rest aan de gemeenschap geven. Geen verwennerij zoals telefoon, televisie, ontspanningszaal, sporten, cinema, fitness. Wat een verwende nesten zijn me dat en ze kosten bovendien handenvol geld aan de gemeenschap.

 • thierry bollaert

  er is maar 1 oplossing en dat is op de juiste partijen stemmen in mei,andere opties heeft het gewone volk NIET,DENK DAARAAN mensen!! en geen cordon meer ,rond geen enkele partij,das pas democratie van deze tijd.

 • Gaston Armi

  Ik vertoefde in de jaren 60 als (verplicht) soldaat drie maanden in de kazerne van Turnhout. Dit was tientallen keren erger dan momenteel in de gevangenis zitten. Verander het gevangenisregime zodanig dat men bang wordt om opgesloten te worden.

 • Willy Van Craen

  Geef de gestraften nog beter voorwaarden zodat ze steeds opnieuw kunnen starten met hun misdaden en misschien een klantenkaart. De slachtoffers moeten dit maar aanvaarden.Voor de politice en advocaten "leve de daders".

 • Eddy van Dorst

  Binnen kort krijgen ze nog een kaart om gratis naar de cinema te gaan en een restaurant kaart om lekker te eten op onze kosten.Het gerecht is volledig ziek en onbekwaam.