Niet iedereen bij VRT tevreden met Vlaams Belang op Ketnet-verkiezingsshow: “Er is een nieuwe grens overschreden”

Tom Van Grieken (links) danst de Skibidi met Wouter Beke en John Crombez.
VRT Tom Van Grieken (links) danst de Skibidi met Wouter Beke en John Crombez.
Wies Descheemaeker, de secretaris van de socialistische vakbond ACOD-VRT, is niet te spreken over de aanwezigheid van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op de Grote Karrewiet Verkiezingsshow op Ketnet. Volgens Descheemaeker is een nieuwe grens overschreden en wordt "extreemrechts niet langer enkel genormaliseerd, maar zelfs leuk en kindvriendelijk gemaakt", zo schrijft de vakbondsman zondag in een bijdrage op De Wereld Morgen.

Het was vrij uniek: verschillende partijvoorzitters die zondagochtend deelnamen aan een verkiezingsshow op de jongerenzender van de VRT. Descheemaeker heeft lof voor Karrewiet, het jongerenjournaal op Ketnet. "Karrewiet staat er voor bekend om complexe en dikwijls gevoelige nieuwsfeiten toegankelijk te maken voor de jonge mediagebruiker en verdient daar alle lof voor. Keer op keer slaagt het programma er in om een breed jeugdig publiek aan te spreken dat anders verstoken blijft van nieuws op hun maat", aldus Descheemaeker.

Maar de socialistische vakbondsman vindt het niet kunnen dat ook Tom Van Grieken mocht opdraven. Voor, tijdens en na de uitzending werd hij naar eigen zeggen door meerdere vakbondsleden gecontacteerd om daarover hun ongenoegen te uiten. Descheemaeker vindt dat ook de verkiezingsshow van Karrewiet gebonden is door de richtlijnen voor onpartijdigheid, die het belang van duiding bij extreme meningen aanhalen.

"Gewicht en context was in deze uitzending echter volledig afwezig", zegt Descheemaeker. "De jonge kijkers zagen een gekke kermis of een familiefeest met zes meer of minder sympathieke tantes en nonkels, die en passant hun politieke mening over de maatschappij mochten vertalen naar de kinderlijke leefwereld. Maar in die context waren de figuur van Tom Van Grieken en zijn ranzig gedachtegoed ongepast en een brug te ver."

Het is niet de eerste keer dat hij dergelijke opmerkingen binnen krijgt. Hij citeert interviews met ex-bokser Freddy De Kerpel over de Braziliaanse president Bolsonaro en met Vlaams Belangers over de schietpartij in Christchurch en rond de Nederlandse politicus Thierry Baudet. 
218 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dietrich Vandrey

  En met deze reactie is het nog maar eens duidelijk dat vakbonden compleet achterhaald zijn en ingaan tegen iedere vorm van democratie.

 • Guy Van Becelaere

  Het bewijst nog maar dat de vakbonden niet democratisch zijn en hier in Belgie het land besturen en niet de verkozen politici zoals dat hoort in een rechtstaat , maar de politici krijgen de volle laag van de bevolking en niet de vakbonden en dit is de oorzaak van al de problemen niet meer en niet minder politici met zelf respect doe er wat aan !

 • Jan Van der Biest

  Het is niet meer dan normaal dat alle politieke partijen aan bod komen in een politiek programma, dat noemt men onpartijdig zijn, iets wat een staatszender moet zijn!

 • Paul Janssens

  Opdoeken die vakbonden,erg schadlijk voor zowat alles.

 • Paul Van Oosterwijck

  Natuurlijk is er weer een nieuwe grens overschreden nml. door de vakbondsman zelf. Ik ben helemaal geen Vlaams belanger, maar een politieke partij monddood willen maken is inderdaad een brug te ver !