Niet golven maar getijden zorgen mee voor strandvorming Belgische kust

De Panne heeft het breedste strand van de Belgische kust.
photo_news De Panne heeft het breedste strand van de Belgische kust.
Onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel heeft aangetoond dat de getijden mee verantwoordelijk zijn voor de strandvorming aan de Belgische kust. Dat is uitzonderlijk, want normaal zijn golven de drijvende kracht achter erosie of aanzanding van stranden. 

Binnen het CREST-project naar kustprocessen aan de Belgische kust voerde doctoraatstudente in de Ingenieurswetenschappen Evelien Brand tussen 2017 en 2019 twaalf weken lang veldonderzoek uit op het strand bij Mariakerke (Oostende) en Groenendijk (Nieuwpoort). De metingen toonden aan dat sterke getijdenstromingen er zand wegvoeren tijdens springtij en dat het strand zich herstelt tijdens het zogenaamde doodtij, wanneer het verschil tussen hoog- en laagtij minimaal is.

Nauw van Calais

Dat de getijden zo'n grote invloed hebben op onze strandvorming, heeft te maken met onze ligging nabij het Nauw van Calais. Dit zorgt dat onze kust gekenmerkt wordt door vier meter getijverschil, terwijl de golfimpact vrij klein is. Hierdoor is het effect van variaties in de getijslag even groot als het effect van variaties in golfhoogte. Dit is uniek voor de Belgische kust, omdat zandige kusten vaak golf-gedomineerd zijn", verklaart doctor Brand.

De nieuwe vaststelling kan erg belangrijk zijn voor de bescherming van de Belgische kust tegen klimaatveranderingen. Voorheen werden er voornamelijk maatregelen genomen die eigen zijn aan golf-gedomineerde kusten.

 "Om effectief te werken is het belangrijk dat we eerst de dynamieken achter onze kust goed in kaart brengen. Een mogelijke manier om onze door de getijden-gedomineerde kustzone te beschermen is het ophogen van de getijdenbanken", zegt Brand. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudi legein

  Stop dan met de natuurlijke zandbanken af te baggeren , die vormen de bescherming voor onze kustverdediging , heren wetenschappers !!

 • Karel Van Beeck

  Gelukkig is er genoeg beton aan de kust om alles tegen te houden!

 • Emi De graeve

  Dat wisten we destijds al op de lagere school.... alleen konden we dat niet zo goed verwoorden. O die wetenschappers ...

 • yves luyten

  Die besluiten durven trekken uit een observatie van 12 weken, das straf. Dan kan men nu de volgende 12 weken gaan vaststellen en besluiten dat de gemiddelde temperatuur in Belgie niet stijgt maar daalt.

 • Peter Janssens

  Daar moet je voor aan de universiteit zitten hé, dingen onderzoeken die logisch zijn en die iedereen al wist. Deze generatie wetenschappers gaat niet veel meer kunnen zonder Google. Net als die nieuwe reeks dokters die uw symptomen ingeven bij dokter-google terwijl je erbij zit.