Niermedicijn Soliris voortaan terugbetaald voor alle patiënten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
BELGA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block heeft een princiepsovereenkomst bereikt met farmabedrijf Alexion Pharmaceuticals waardoor het dure niermedicijn Soliris voortaan voor alle patiënten terugbetaald wordt. Nu was dat nog niet het geval bij een preventieve toepassing na een niertransplantatie. De patiënt moet niets betalen.

"Hierdoor zal het weesgeneesmiddel Soliris beschikbaar worden gesteld voor alle Belgische patiënten die lijden aan een eindstadium nierfalen veroorzaakt door het atypisch hemolytisch-uremisch syndroom (aHUS)", klinkt het.

Soliris raakte een tweetal jaar geleden onder de aandacht met de jonge patiënt Viktor, die aan de zelfdzame aandoening aHUS lijdt en actieve syptomen had. Het dure medicijn werd niet terugbetaald, maar na media-aandacht - die achteraf bleek opgestart te zijn vanuit het farmabedrijf, zonder medeweten van de ouders - kwam er een geheim akkoord met toenmalig minister Onkelinx.

Met de princiepsovereenkomst van minister De Block hebben alle aHUS-patiënten onmiddellijk toegang tot Soliris en kunnen deze patiënten zo op de wachtlijst voor een niertransplantatie geplaatst worden. Concreet komen 22 bijkomende patiënten in aanmerking voor terugbetaling. Zij konden tot nu toe geen niertransplantatie krijgen, omdat ze de nier zouden verliezen. Het medicijn moet dit verhelpen. Patiënt Viktor had een meer kritieke vorm met actieve symptomen.

De overeenkomst, waarvan elementen vertrouwelijk blijven, vormt het verdere startpunt waarbij Alexion de geijkte wettelijke procedures voor terugbetaling zal volgen, dus niet via een geheim akkoord zoals bij de vorige regeling.