Niemand weet of spijtbetuiging ook financiële gevolgen heeft

Congolees Felix Tshisekedi.
REUTERS Congolees Felix Tshisekedi.
Heeft de spijtbetuiging van Koning Filip aan Congo ook juridische en financiële gevolgen voor België? Niemand kan het met zekerheid zeggen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) pleitte een goede week geleden in De Zevende Dag voor officiële verontschuldigingen en zei toen: “Die excuses moeten omkaderd worden met een resem maatregelen. Wie een fout heeft gemaakt, moet vergoeden, zegt het wetboek.” België kan dat vrijwillig doen, of Congo kan ons land voor het Internationaal Gerechtshof dagen en genoegdoening eisen. 

Of het Afrikaans land een officiële klacht van  van plan is, is niet geweten. Of zo’n klacht tot een veroordeling en dus verplichte terugbetaling zou leiden, ook niet. En of er binnen de politiek eensgezindheid bestaat over spontane terugbetalingen of schadevergoedingen, is een vraag die Patrick Dewael pas na de zomer aan de Kamer wilde stellen.

Vergoeding

Bovendien weet niemand over welke bedragen het dan zou gaan. Geen enkel land heeft zich ooit al verontschuldigd voor wat het in een kolonie heeft gedaan. Wel voor specifieke, geïsoleerde wandaden, maar niet voor het gehele koloniale beleid. België heeft bij voorbeeld al fout erkend voor de ontvoering van metiskinderen, zonen en dochters van kolonialen bij Congolese, Rwandese en Burundese moeders die na de onafhankelijkheid van die landen naar België werden gebracht. Tot nog toe is niet duidelijk of die slachtoffers vergoed zullen worden.

Enkel Frankrijk bood in 2012 al algemene excuses aan. Maar dat was aan Algerije, wat  officieel geen kolonie was, maar een overzees departement. De echte kolonies kregen geen excuses. Schadevergoedingen werden er niet betaald. Die heeft ook Nederland niet betaald aan Indonesië toen Willem-Alexander zich dit jaar in naam van het land verontschuldigde voor de bloedige oorlog die aan de onafhankelijkheid van de voormalige  kolonie voorafging.  
47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leopold Vanhoof

  Dan moet de Flip ook maar dokken. Hij is tenslotte erfgenaam, niet ik.

 • Lea Van Heybeeck

  Als hier betalingen moeten gebeuren, moet dit door het koningshuis gebeuren. Via zijn familie hebben ze genoeg middelen binnen gekregen in de tijd van Congo. Als Leopold II veel rijkdom heeft gestolen dan moet Filip het maar teruggeven. Wij het volk hebben er totaal niets mee te maken. Congo heeft altijd geld nodig gehad, wel om henzelf ( regering) te verrijken, ze hebben steeds hun eigen volk uitgehongerd.

 • Roger Geens

  Schadevergoeding door wat de huidige generatie zou betalen ,wat moeten dan al die Congolese gezagdragers betalen aan hun miljoenen slachtoffers ? .Sedert de 60 jaren onafhankelijkheid heeft het daar nooit rustig geweest en dat zal zo te zien nog lange tijd voortduren .Ik ben wel blij dat het Antwerpse havenbestuur en de Vlaamse Gewest regering de haven van Matadi aan het uitbouwen zijn .

 • Etienne De Pauw

  Dat ontbreekt er nog aan! A) wij hebben niets met het “koloniale verleden” te maken B) dat geld verdwijnt sowieso net als alle eerdere “ontwikkelingshulp” meteen in de zakken van het door en door corrupte regime. Complete waanzin dus.

 • Walter Decock

  Volgens sommigen moeten wij nu heiliger zijn dan de Paus en zware schadevergoeding betalen. En wie kan weer het grootste deel dokken, juist de Vlaming. We weten nochtans dat de meeste Belgen die geprofiteerd hebben uit Franstalige hoek kwamen. Frans was ook de voertaal in de ex-kolonie!