Niemand weet hoeveel inwoners België telt

UNKNOWN
Niemand weet hoeveel inwoners ons land nu precies telt. De meest recente bevolkingscijfers dateren van 1 januari 2008 en het gaat nog maanden duren voor we de cijfers van 2009 kennen, omdat de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI) haar computersysteem probeert aan te passen om internationale migratiegegevens te filteren. Dat meldt Het Belang van Limburg vandaag.

ADSEI is de dienst die het officiële bevolkingscijfer bekendmaakt in het Belgisch Staatsblad. Het cijfer wordt berekend op basis van het Rijksregister. De cijfers van het Rijksregister zijn algemene bevolkingscijfers waarin ook de wachtregisters zijn opgenomen, de vluchtelingen die een erkenning als asielzoeker hebben gevraagd. 

Sinds 2009 had ADSEI omwille van internationale statistische verplichtingen ook gegevens nodig over internationale migratie. Vanaf toen is het misgelopen. Eerst moest de privacycommissie, haar zegen geven. Dat gebeurde in januari van dit jaar. Dan is men bij ADSEI beginnen zoeken naar een computerprogramma om de nieuwe gegevens van het Rijksregister te plukken.
 
 Bij ADSEI was niemand bereikbaar voor commentaar, schrijft Het Belang van Limburg. Er werd enkel gemeld dat men druk bezig is met de bestanden, maar dat het nog zeker een paar maanden zal duren. (belga/adv)