Nick (24) dronk 100 dagen geen alcohol: het heeft zijn leven veranderd

Een foto die is geplaatst door Nick Vinckier (@nickvinckier) op

Na een kater die maar liefst twee dagen duurde, besloot Nick voor het eerst sinds zijn veertiende om niet meer te drinken. "Ik voelde me als jongeman van 24 eerder 42. Lichamelijk voelde ik me een compleet wrak en mentaal was ik zo breekbaar als een kind van 8", zegt Nick Vinckier in een blogpost over zijn vreselijke kater. Hij besloot onmiddellijk om 100 dagen te stoppen met drinken. En die beslissing heeft hem voor altijd veranderd.

Op zijn veertiende waagde Nick zich aan zijn eerste pint. "Walgelijk, maar door het lang genoeg te drinken, wen je aan die bittere (gore) biersmaak." Sindsdien heeft Nick onafgebroken alcohol gedronken, tot nu. En het was de mooiste periode uit zijn leven.

Nick voelde zich zowel lichamelijk als mentaal veel beter. "Vroeger durfde ik al snel eens iets te vergeten, iets wat me de laatste 100 dagen amper nog overkwam." En omdat hij van zijn loodzware katers was verlost, had Nick plots veel meer tijd. "Ik had het eigenlijk al moeten weten dat mijn lichaam totaal niet gewapend is tegen alcohol." Bovendien spaarde hij in 100 dagen maar liefst 1.000 (!) euro uit, gewoon door niet te drinken.

Toen Nick nog dronk, geraakte hij 's ochtends heel moeilijk uit bed, maar dat is nu niet meer het geval. "Ik vat de dag veel frisser aan dan vroeger", aldus Nick, die zijn katers heeft ingewisseld voor lichaamsbeweging. "Omdat ik niet meer dronk, had ik meer tijd om te sporten waardoor ik stilletjes aan wat meer op mijn voeding begon te letten." Dat die ommekeer zijn vruchten heeft afgeworpen, is een understatement: in totaal viel Nick ongeveer 10 kilogram af.

"Ik had het eigenlijk al moeten weten dat mijn lichaam totaal niet gewapend is tegen alcohol."

Nick Vinckier

Iedereen is verslaafd

Hoewel het zijn beste beslissing ooit was, was stoppen met drinken helemaal geen sinecure. En zeker niet in het begin. Volgens Nick ben jijzelf het eerste obstakel, maar niet het moeilijkste, je moet er gewoon aan beginnen. Je omgeving is de grootste hindernis, want je bent een alien als je niet drinkt. "Als je stopt met roken, word je ontvangen als een echte held. Mensen wensen je proficiat, zijn trots op je en loven je ijzeren zelfdiscipline. Dan krijg je net wat anders wanneer je diezelfde mensen vertelt dat je geen alcohol (meer) drinkt."

Door alcohol (tijdelijk) af te zweren, viel het Nick op hoezeer alcohol in onze samenleving is ingebakken. "Sterker nog: ik merkte op dat we elkaar zeer sterk aanzetten (zelfs dwingen) tot het drinken van alcohol", meent Nick. "Tijdens mijn 100 dagen heb ik beseft dat vrijwel elke jongere van mijn generatie verslaafd is aan alcohol."

Rond de 25e dag kreeg Nick het moeilijk. Hij zag er het nut niet meer van in, maar dankzij een goede vriend gaf hij niet op. Sindsdien heeft Nick het nooit echt lastig meer gehad. Hij koppelde uitgaan ook los van dronken zijn.

"Tijdens mijn 100 dagen heb ik beseft dat vrijwel elke jongere van mijn generatie verslaafd is aan alcohol."

Nick Vinckier

Marathon

Nick wil niemand met de vinger wijzen of veroordelen, hij wil gewoon dat mensen weten dat je echt kan stoppen als je dat wil. "En vrienden die je hier niet in steunen, zijn geen echte vrienden", besluit Nick, die binnenkort een nieuwe uitdaging aangaat: een marathon in 18 dagen.

Blijf hier op de hoogte van Nicks avonturen.

"Vrienden die je hier niet in steunen, zijn geen echte vrienden."

Nick Vinckier