Ngo's voeren wereldwijd actie tegen Wereldbank op 10 oktober

fotovanhuffel.be
Verschillende Belgische ngo's zullen op 10 oktober voor de Financietoren in Brussel betogen om een halt toe te roepen aan het "destructieve beleid van de Wereldbank". Dat heeft de Franstalige ngo SOS Faim vandaag bekendgemaakt. Ook in andere landen wordt die dag actie gevoerd naar aanleiding van de publicatie van "Benchmarking the Business of Agriculture", een controversieel landbouwrapport van de Wereldbank.

De betogingen maken deel uit van de internationale campagne "Our land, our business", waarvoor er ook manifestaties georganiseerd worden in steden als Washington, New Delhi en Dakar.

In het omstreden rapport worden landen beoordeeld op basis van het investeringsklimaat in de landbouwsector, zo legt Virginie Pissoort van de ngo uit. "Een dergelijke rangschikking van landen draagt ertoe bij dat ze in concurrentie met elkaar treden om buitenlandse investeringen aan te trekken. Maar de maatregelen die genomen worden ten voordelen van de investeerders uit de agribusiness komen slechts zelden overeen met de lokale belangen of met de belangen van de kleine familiale landbouwbedrijven", klinkt het.

"Het wordt tijd dat België van de Wereldbank eist dat die ophoudt met het benadelen van de meest kwetsbare mensen", wordt verder nog meegedeeld.

Naast SOS Faim voeren ook 11.11.11, CNCD-11.11.11, Africa Europe Faith Justice Network (AEFJN) en FIAN op 10 oktober tussen 11 en 12 uur actie aan de Brusselse Financietoren.