Ngo's dagen De Croo voor de rechtbank wegens wapenexport

Minister Alexander De Croo in Beveren op 08/01/2020.
Photo News Minister Alexander De Croo in Beveren op 08/01/2020.
De ngo's Ligue des Droits Humains, CNAPD en Forum voor Vredesactie hebben een kort geding aangespannen tegen de Belgische staat, vertegenwoordigd door minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). Dat berichten Knack, De Morgen en Le Soir. De ngo's vragen dat de Belgische douane gedurende zes maanden geen wapenexport naar Saoedi-Arabië toelaat.

De toekenning van wapenexportlicenties is in België een regionale bevoegdheid. Maar de controle op de export is federale materie: het is de douane die daarvoor verantwoordelijk is. Daarom richten de ngo's hun pijlen op de bevoegde minister, Alexander De Croo. 

Met het kort geding vragen de drie Belgische ngo's aan de rechtbank om de federale overheid op te leggen gedurende zes maanden elke export van wapens naar Saoedi-Arabië te weigeren. Het land is immers betrokken bij de oorlog in Jemen.

€ 75.000 

Verder vragen de organisaties dat de douaneautoriteiten van andere EU-lidstaten van zo'n verbod op de hoogte worden gebracht, zodat het in heel de EU van kracht kan worden. Per inbreuk vragen ze 75.000 euro.  Op 17 januari vond de openingszitting van het kort geding plaats voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Op maandag 27 januari beginnen de pleidooien.

In een reactie aan Knack laat de FOD Financiën weten dat "de uitvoer uit België van wapens en daaraan gelieerd materieel onderworpen is aan de afgifte van een passende vergunning". "De afgifte van de vergunning is een bevoegdheid van het gewest. Het gewest oordeelt als bevoegde autoriteit over het al dan niet opschorten of intrekken van die vergunning. De douane kan als controleorgaan alleen de overeenstemming tussen de aangifte, vergunning en zending nagaan en de zending aanvaarden of desgevallend weigeren op uitdrukkelijk verzoek van het bevoegde gewest", stelt woordvoerder Francis Adyns.
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilbert Vermeersch

  Ik hoor het Verherstraeten nog triomfantelijk roepen: deze staatshervorming is dat wat alle Belgen willen. Resultaat, onbestuurbaarheid.

 • Daniel Van Buggenhout

  Ngo’s stimuleren mensen smokkel , klaag ze dan ook aan , of zet ze voor de rechtbank , de Croo is echt mijne favoriet NIET , net zoals de open VLD , want dat is een partij die alles behalve naar het volk luistert , maar eerlijk is eerlijk ( iets wat in de politiek totaal vreemd is ) natuurlijk !

 • marc castermans

  @willemsliggers, geef er Brussel ook maar bij want daar zien ze enkel het geld van de Vlamingen graag, hun taal spreken is teveel gevraagd.

 • Willem Sliggers

  Lees dit eens goed ! Export van goederen is een regionale bevoegdheid en de controle op die goederen is een federale bevoegdheid. Word het geen tijd dat we Belgie splitsen.? Het koningshuis krijgen de Walen kado !.

 • Peter Hegge

  Hebben genoeg aan een deel van de verloren Libische miljarden, een minister van financiën die niet weet waar miljarden zijn gebleven, knap staaltje van kunnen.