Neuzekesoorlog nog niet voorbij: cuberdonverkoper in beroep na veroordeling voor racistische scheldpartij

Carl D. gaat in beroep tegen zijn veroordeling.
Wannes Nimmegeers Carl D. gaat in beroep tegen zijn veroordeling.
Een verkoper van cuberdons die aan de Gentse Groentenmarkt zijn concurrent van allochtone afkomst uitmaakte voor "a piece of shit in two shoes", gaat in beroep tegen zijn veroordeling tot twee maanden cel met uitstel voor beledigingen met racistische drijfveer. De man is niet akkoord dat hij zijn cuberdonstand op minstens 50 meter moet plaatsen van het kraam van zijn concurrent in de beruchte "neuzekesoorlog" in Gent.

Het gaat om een conflict tussen twee verkopers die elk met een karretje "Gentse neuzekes”, het kegelvormige paarse snoepje, naast elkaar aan de man brengen op de Groentenmarkt. Beide handelaars beweren dat ze de beste snoepjes hebben en zeggen dat de tegenstander op ongeoorloofde wijze klanten afpakt. In 2011 werden er al eens klappen uitgedeeld, in 2014 werd de vergunning van de twee verkopers tijdelijk ingetrokken na een vechtpartij.

Gefilmd door toeristen

Cuberdonverkoper Carl D. kwam eind 2017 opnieuw in opspraak, nadat hij gefilmd was door enkele toeristen die de beelden later op YouTube plaatsten. Daarin scheldt hij zijn concurrent uit voor "A piece of shit in two shoes".

De rechtbank sprak de man vrij voor het overtreden van de antiracismewet, omdat de intentie voor het aanzetten tot haat niet bewezen was, maar veroordeelde hem wel voor beledigingen met de verzwarende omstandigheden dat het misdrijf gepleegd werd omwille van de afkomst van het slachtoffer.

Omdat de verkoper in beroep gaat, zal het Gentse hof van beroep zich binnenkort over de zaak moeten buigen.

Bekijk ook:
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rosiers jean

  als je gaat kijken wat ze verkopen , dan zie je bij alle twee de personen de zelfde verpakking staan van doos neuzekens , dus van dezelfde fabrikant,de producten zijn beiden dezelfde ,wie heeft dan de beste?

 • paola nerozzi

  Verkoop gewoon u neuzen man inplaats te staan mekkeren leef naast elkaar inplaats te pesten verkoop beide u neuzen de ene verkoper misschien beter dan de andere en dan misschien is de andere vriendelijker opgewekt en het zonnetje in huis gelijk ze zeggen dus mijn raad ga altijd werken met goesting

 • Lot Claeys

  Refereert ''shit'' naar de afkomst van de uitgescholdene? Dat begrijp ik niet. Bij mijn weten kun je elke shitty person uitmaken voor piece of shit. Ik vind een site die antwoord laat geven op de volgende vraag: What makes someone a shitty person? Ziehier een treffend antwoord: Dishonesty and selfishness. Niks verband met herkomst of afkomst... Ik denk dat rechters zich niet mogen bezondigen aan ''hineinterpretieren''.

 • Maya Debie

  Die neuzen? Bah, pure suiker.

 • danny janssens

  Gelukkig is de goed geïntegreerde man slimmer dan de Wannes. Ge zijt een schande voor alle Gentenaars man!!!!