Neutraal sigarettenpakje zal voor toevloed namaakproducten zorgen

Illustratiebeeld
photo_news Illustratiebeeld
Cimabel, de Belgisch-Luxemburgse federatie van sigarettenfabrikanten, is niet te spreken over de invoering van neutrale verpakkingen voor tabaksproducten in ons land. De sector meent dat de maatregel geen gevolgen zal hebben voor de volksgezondheid, maar wel voor de staatskas, omdat het namaak vergemakkelijkt.

"De verschillende sigarettenfabrikanten zijn verbaasd dat een regering in lopende zaken een maatregel kan invoeren met dergelijke desastreuze budgettaire impact", klinkt het vandaag in een schriftelijke reactie. De sector wijst erop dat neutrale verpakkingen het voor criminele organisaties makkelijker maken om namaakproducten, waarop geen accijnzen of btw geheven worden, te produceren. 

Daarnaast zouden ook de dagbladhandelaars getroffen kunnen worden. De sector vreest dat de invoering van neutrale verpakkingen voor hen "de doodsteek" kan betekenen. Daarbij wordt verwezen naar een peiling in het Verenigd Koninkrijk, waar 80 procent van de ondervraagde handelaars zegt dat de invoering van neutrale verpakkingen hun bezoekersaantal heeft doen dalen.

Ook de timing van de publicatie in het Staatsblad roept vragen op. "Het Koninklijk Besluit is immers al een maand goedgekeurd, maar wordt nu pas bekend. Heeft de verkiezingskoorts Maggie De Block parten gespeeld?", vraagt Cimabel zich af. Ze wijst er ook op dat de minister beloofd had om een impactstudie te houden. "De maatregel is ingevoerd, op de studie blijft het wachten." 

De sector betreurt dat er geen overleg werd gepleegd. Volgens Cimabel vormen neutrale verpakkingen een ongerechtvaardigde belemmering van fundamentele rechten. "Ze sluiten met name het gebruik van handelsmerken uit en vormen dus een onteigening van intellectuele eigendomsrechten. Ze maken het voor fabrikanten ook quasi onmogelijk om zich te onderscheiden van de concurrentie." 

Tot slot twijfelt Cimabel aan de doeltreffendheid van de maatregel, met name het doen dalen van het tabaksgebruik.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Vregels

  Al 25 jaar is het percentage rokers stabiel maar sinds 2 jaar zakken de tabaksinkomsten. Reden, wegblijven van tabakstoeristen uit Frankrijk, meer Belgen die in Luxemburg hun tabak kopen en inderdaad de groei van de zwarte markt.

 • GERARD DE PELECIJN

  En veel goedkoper want dood gaan we toch en anders kunt u nog langer gaan werken tot de doodstrijd toe!

 • Roger Wellens

  We mogen niet roken, maar ze verkopen wel steeds duurder wordende sigaretten, terwijl ze de fabrikanten wel toestaan om meer en meer verslavende producten toe te voegen aan de tabak. Schijnheilige bende, het gaan hem enkel om het geld.

 • Theo Van Hoof

  Wat in de UK wel kan, kan blijkbaar hier niet voor de tabakslobby.

 • Thomas Lambaerts

  Spreekt zichzelf serieus tegen. Alleen goed voor de staatskas vanwege namaak waar geen taksen op betaald worden. Waar is het voordeel voor de staatskas dan? Boekenwinkels gaan klanten verliezen die geen sigaretten meer komen kopen. Spijtig genoeg voor hen net het heel punt om mensen te doen stoppen met roken