Netwerk tegen Armoede: "Mensen in armoede moeten recht hebben op genoeg water”

Beeld ter illustratie
ANP XTRA Beeld ter illustratie
Een nieuwe maatregel van de Vlaamse regering, waardoor mensen die moeite hebben met het betalen van hun waterfactuur een beperkt waterdebiet opgelegd kunnen krijgen, dreigt er voor te zorgen dat gezinnen niet meer in hun basisbehoeften kunnen voldoen. Daar waarschuwt het Netwerk tegen Armoede voor. 

Het Netwerk tegen Armoede reageert op een beslissing van de Vlaamse regering. Die heeft het waterverkoopreglement - dat de rechten en plichten regelt van watermaatschappijen, rioolbeheerders en klanten - gewijzigd. Nieuw is de invoering van een debietbegrenzing voor wie zijn waterfactuur niet meer kan betalen.

Bij wie vandaag zijn rekening niet kan betalen, kan in extremis de kraan worden toegedraaid. Door de beslissing van de Vlaamse regering kan dat nog steeds, maar als tussenstap is de invoering mogelijk gemaakt van waterdebietbegrenzing. Dat zorgt ervoor dat water trager uit de kraan gaat stromen.

Dat debiet is evenwel vastgelegd op minimaal 50 liter per uur. Volgens het Netwerk tegen Armoede is dat onvoldoende om in basisbehoeften te kunnen voorzien en dus menswaardig te kunnen leven. Ervaringen uit Wallonië, waar het principe al bestaat, leren volgens de organisatie dat gezinnen hierdoor geen wasmachines, afwasmachines of warmwaterketels meer kunnen gebruiken. Het duurt ook erg lang om een toiletbak te vullen.

Netwerk tegen Armoede bepleit een verbod op volledige afsluiting van water en een minimumdebiet waarmee mensen in armoede in hun basisbehoeften kunnen voorzien.
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Als men eerst eens zou kijken wat ze bezitten aan overbodige dure apparaten en gadgets. Deze armen krijgen al op veel verschillende zaken vermindering of ze moeten niets betalen. Net zoals de sociale woningen waar auto's van 30 en 40.000 euro voor de deur staan.

 • Zjeppe Fierens

  Het gaat hier steeds over hetzelfde, nl. "rechten"... Nooit hoor ik eens iets over plichten.

 • Liesbeth Cuppens

  Wat een wrede reacties hier.Heeft u zich al eens afgevraagd waarom sommigen rijk zijn en andere niet? Armoede kent veel types, redenen en oorzaken: generatiearmoede, niet meer kunnen werken door ziekte, schulden -die men niet zelf in de hand heeft, enz Arm zijn is geen keuze, maar het gevolg van een dieperliggende en dikwijls onzichtbare oorzaak die het publiek niet kent. Eerst het volledige verhaal in zijn context plaatsen en dan pas uitspraak doen, vinden velen toch o zo moeilijk.

 • ambiorix vincencetourix

  Mensen twee keer voor afvalwater laten betalen Waarom ?

 • johan fransaert

  welkom in onze ultra liberale maatschappij en dan zeggen dat sommige partijen de sociale zekerheid nog meer willen afbouwen.