Nethys-affaire: topman zou zelf aandelen verwerven bij verkoop kabelbedrijf VOO

Stéphane Moreau
BELGA Stéphane Moreau
Bij de verkoop van het Waalse kabelbedrijf VOO zou de Luikse spilfiguur Stéphane Moreau ook een belang krijgen. Dat was afgesproken met de Amerikaanse koper Providence, schrijven De Tijd en L'Echo.

Toen de topman van het Luikse conglomeraat Nethys in mei een akkoord sloot om VOO te verkopen aan het Amerikaanse investeringsfonds Providence werd afgesproken dat hij ook zelf een belang zou krijgen in de nieuwe eigenaarsstructuur van VOO.

De bedoeling was boven VOO een nieuwe holding op te richten, Newco3, waarin Providence een meerderheidsbelang van 50,67 procent zou krijgen. Nethys, dat in handen is van de Waalse gemeenten, zou een belang van 48,68 procent behouden, met een vetorecht voor enkele belangrijke strategische beslissingen.

Daarnaast was voor Moreau en zijn rechterhand Pol Heyse een belang van 0,65 procent weggelegd, vernamen de kranten. Ze zouden een voorkooprecht krijgen waarmee ze konden toetreden tot het kapitaal als ze 2 miljoen euro op tafel legden.

Zitje

In de overeenkomst met Providence was afgesproken dat Moreau voorzitter werd van de raad van bestuur van de nieuwe telecomvennootschap en dat hij een zitje kreeg in het strategisch comité. Heyse zou bestuurder en voorzitter van het auditcomité worden.

Het is niet ongebruikelijk dat private-equityspelers bij een overname het vroegere management een belang aanbieden. Zo verzekeren ze zich ervan dat de vroegere directie aan boord blijft en haar expertise niet verloren gaat. Of zo'n constructie ook bij een semipublieke instelling geoorloofd is, moet nog blijken.

500.000 euro schadevergoeding

Het ziet ernaar uit dat de nieuwe raad van bestuur van het in opspraak geraakte Nethys morgen enkel nog de verwijdering van het management zal moeten bekrachtigen. Volgens Le Soir hebben de ontslagnemende bestuurders maandagavond al beslist om de vijf leden van het directiecomité, onder wie Stéphane Moreau, aan de deur te zetten. De verbreking van hun contract zou de vijf recht geven op een schadevergoeding die kan oplopen tot 500.000 euro per persoon.

Uit de informatie die de krant kon verzamelen, moet blijken dat de vijf directieleden - Moreau, Pol Heyse, Jos Donvil, Bénédicte Bayer en Frederic Vandeschoor - recht zouden hebben op een schadeloosstelling die overeenkomt met de inkomsten uit twee jaar activiteit als Nethys-directeur.

Het idee dat de gewraakte Nethys-top miljoenen euro’s zou toegeschoven krijgen, doet de Franstalige politieke klasse steigeren. Waals minister van Lokale Besturen Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft bij Nethys een overzicht opgevraagd van alle beslissingen die sinds maandag genomen werden, daags nadat de Waalse regering beslist had drie gecontesteerde verkopen van Nethys-onderdelen te vernietigen. Ook van de moedermaatschappij van Nethys, de intercommunale Enodia (ex-Publifin) verwacht Dermagne een inkijk in de beslissingen die deze week genomen werden.

“Geen grote fouten”

De verkopen van de Nethys-filialen Elicio (groene stroom), Win (IT) en Voo (kabel) zijn wel degelijk voltrokken en de vernietiging van die beslissingen zal onvermijdelijk gerechtelijke procedures met zich meebrengen. Dat zegt Muriel Targnion, voorzitter van de raad van bestuur van Enodia (ex-Publifin), de moedermaatschappij van Nethys. “Als we deze verkopen willen annuleren, zullen we juridische chaos krijgen”, waarschuwde ze vandaag op Bel-RTL.

Volgens Targnion, die ook de PS-burgemeester is van Verviers, “zijn er tot nu toe geen grote fouten aan het licht gekomen”. Ze bevestigt intussen dat de schadevergoeding voor het ontslag van de vijf directieleden van Nethys - Stéphane Moreau, Pol Heyse, Jos Donvil, Bénédicte Bayer en Frederic Vandeschoor - om en bij de 500.000 euro per persoon bedraagt, in lijn met de decreten van het Waals gewest.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roger Rymen

    We kennen reeds de beerputgeur van Waalse socialistisch geleide instellingen. Het hoeveelste schandaal is deze Nethys-affaire wel niet? Rare jongens die Waalse socialisten-kiezers.

  • Tamzin Andersen

    Hoe langer hoe minder scrupules, hoe langer hoe minder schaamte. Waarom is Dominique Leroy eigenlijk zo hard aangepakt ? Omdat ze een vrouw is waarschijnlijk.

  • Willy De Gieter

    Dat ganse nethys VOO gedoe is een vuil spel waarbij de staat zich wegens willens laat rippen om moreau en zijn vriendjes nog rijker te maken dan ze al zijn. Zoek het uit en publiceer dat maar.