Netbeheerder Elia: "Risico op stroomafschakeling behoorlijk teruggedrongen"

De kernreactor van Tihange
Bart Leye De kernreactor van Tihange
Het risico op een stroomafschakeling deze winter is nog niet volledig van de baan, maar is "behoorlijk teruggedrongen". Dat stelt hoogspanningsnetbeheerder Elia. Wel zijn voor januari en februari extra inspanningen nodig.

Minister van Energie Marie Christine Marghem kondigde vorige week aan dat al 750 MW aan bijkomende capaciteit was gevonden om het risico op een stroomtekort te reduceren. Ook bleek dat kon worden geschoven in het onderhoud van Tihange 1, waardoor de periode waarin slechts een van de zeven kerncentrales zou draaien, werd ingekort.

Door beide ingrepen wordt het wettelijke criterium voor bevoorradingszekerheid weliswaar nog niet gehaald, maar is het risico op afschakeling behoorlijk teruggedrongen. De nood aan extra capaciteit om de hele winter bevoorradingszekerheid te kunnen handhaven, is verminderd van 1.600 tot 1.700 MW, naar 700 tot 900 MW.

Goed nieuws voor november en december, niet voor januari en februari 

Met andere woorden: er is nog altijd een risico op schaarste, stelde Elia-topman Chris Peeters in de Kamer. Wel kwam er volgens Peeters goed nieuws vanuit Frankrijk en zou er van bij onze zuiderburen wellicht 1.000 MW beschikbaar zijn voor export naar ons land in november en december.

Voor januari en februari zien de marktomstandigheden er minder gunstig uit wegens beperkte invoermogelijkheden en zijn er dus nog bijkomende maatregelen nodig, stelde Peeters. Volgens hem wordt de mogelijkheid onderzocht om van de kerncentrales die normaal pas na de winter weer in dienst zouden treden, er een al vanaf januari te laten terugkeren.

"De situatie was zeer ernstig, maar intussen zijn door verschillende acties de risico's voor een stuk verlaagd. Toch zullen we week op week de situatie moeten blijven monitoren", waarschuwde Peeters.

Expert

Het Planbureau verklaarde anderhalve week terug op basis van een eigen snelle analyse dat er een risico bestond dat het afschakelplan in november zou moeten worden geactiveerd. Experte Danielle Devogelaer gaf vandaag meer toelichting bij die analyse. Ze becijferde dat de maatschappelijke kostprijs van een onaangekondigde onderbreking in heel België 126 miljoen euro voor een uur bedraagt. Het tweede uur zou dat cijfer wat lager liggen, maar de uren nadien zou het exponentieel kunnen toenemen.

Tijdens de hoorzittingen bleek opnieuw dat elke actor zijn handen in onschuld wast over het risico op een afschakeling. Daarbij wordt vooral naar Elia en kerncentrale-uitbater Engie Electrabel gekeken. Thierry Saegeman, de nucleaire topman van Engie Electrabel, herhaalde de strikte regels die zijn bedrijf moet opvolgen wanneer het over nieuwe inschattingen beschikt over de opstartdatum van zijn kerncentrales, terwijl Elia-baas Peeters benadrukte dat de netbeheerder niet kon voorzien dat er vier extra centrales onbeschikbaar zouden zijn.

Consumenten

Saegeman herhaalde dat Electrabel allerminst winst boekt uit de situatie. Hij becijferde het verlies door de onbeschikbaarheid van de kerncentrales op 600 miljoen euro dit jaar. "Het is absurd te beweren dat we hier economisch voordeel uit halen. We zouden het eerste bedrijf ter wereld zijn dat winst boekt omdat de fabrieken die zijn product maken, stilliggen", aldus Saegeman.

Het energiebedrijf lijkt alleszins niet happig om de consumenten te gaan vergoeden. Saegeman somde de verschillende maatregelen op die Engie Electrabel intussen al heeft genomen om het tekort aan capaciteit aan te vullen. "De klanten zijn belangrijk, maar nucleaire veiligheid komt op de eerste plaats. Wij zullen echter onze verantwoordelijkheid verder nemen".
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Van Beneden

  Zet een kaars voor je raam vannacht zodat ik zie...Normaal een zin vol romantiek. Nu een wrange werkelijkheid gecreëerd door de politici die de begroting in evenwicht moesten houden en daarom hun wintervoorraad verkochten aan de krekel en uiteindelijk zit de mier die werkte voor deze politici zelf zonder door toedoen van deze politici die nu naam en faam maken in het EU parlement.

 • Dimitri Maes

  Tijdens de zomer teveel aan energie maar niemand van de regering die toen al nadacht over de winterperiode, dus was het toen zeker niet het moment om het onderhoud aan de centrales te starten. Nee het onderhoud wordt best gestart in de winterperiode, dan kunnen ze de mensen nog wat extra laten betalen. Bende ongeregeld noem ik dat.

 • Benny Coomans

  allez, de prijs is weer de hoogte in gegaan en er is terug genoeg stroom

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  @ George Verbeek :inderdaad! Politieke raadgevers zijn nooit de betalers van de rekening.

 • magda de munck

  In de zomer geen water, in de winter geen electriciteit, geen economie wegens stakingen, geen logistiek wegens files, geen spaargeld wegens banken die teveel risico's hebben genomen, kan het nog erger? En toch zit mijn brievenbus dagelijks vol met lachende politiekers die om mijn stem komen bedelen.