Negentien vrouwen geselecteerd als kandidaten voor Special Forces: “Geen rekening gehouden met potentieel”

Enkele leden van het Special Forces team.
BELGA Enkele leden van het Special Forces team.
Ruim dertig vrouwelijke soldaten hebben zich kandidaat gesteld om deel uit te maken van de Special Forces, de meest gesloten eenheid binnen het Belgisch leger. Maar slechts negentien kandidates werden geselecteerd, klaagt een militaire vakbond aan. Defensie verzekert dat de procedures zijn gerespecteerd.

De Special Forces zijn hypergetrainde militairen die op elk moment ingezet kunnen worden voor elk type operatie. De groep is niet a priori ontoegankelijk voor vrouwen - net zomin als de andere functies binnen het leger - maar in de praktijk zijn er vandaag geen vrouwen bij actief omwille van de bijzonder zware fysieke vereisten.

Defensie lanceerde een interne oproep richting de vrouwen in het leger om een zogenaamd "Deep Development Team" (DDT) in het leven te roepen. Die zal bestaan uit operationele leden en instaan voor "het humane aspect tijdens bijzondere operaties". Er kwamen 33 kandidaturen binnen. Negentien daarvan werden geselecteerd.

Volgens de liberale legervakbond VSOA-Defensie werden bepaalde kandidaten afgewezen om louter administratieve redenen en werd er geen rekening gehouden met het potentieel van de betrokkenen. Defensie zegt dat alle 33 kandidaturen werden behandeld zoals elke andere kandidatuur na een interne oproep.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark Rutter

  Mijn beroep,"Industrieel Radioloog" mag nog steeds niet gedaan worden door een vrouw. Dit door de gevaar rond radioaktief straling waar ik meer dan 35 ben aan blootgesteld. Toch willen ze niet toegeven dat dit een " Gevaarlijk " beroep is!! Of.....is dit Discriminatie tegen vrouwen? Bel eens met een erkende keurings organisme,informeer uzelf!

 • Gerard Braeckmans

  Men moet zoveel vrouwelijke hebben en dat zijn ze dan. Zijn ze capabel? Dat doet er niet toe. De cijfers zijn ingevuld.

 • Frank De Rycke

  Waar zit hem toch het probleem zeg .... niet goed genoeg dan zeker niet selecteren net zoals bij de mannen , in de tijd begonnen wij ook aan de vorming duiker-ontmijner met 32 man en waren er pas met 6 man geslaagd op het einde van de vorming ,is dus een goede selectie voor een zware job of niet soms !

 • aaron aerts

  Meer dan de helft is weerhouden, dat lijkt me toch een hoog aantal.

 • Bart Spruyt

  Bijna 58% werd gelselecteerd, wat is het percentage voor mannelijke kandidaten? Graag hiermee de vergelijking trekken of dat er gelijke behandeling is of niet.