Negen op tien Vlaamse gemeenten heeft een zwerfkattenplan

Shutterstock
Negen op tien Vlaamse gemeenten beschikt over een zwerfkattenplan. Zo'n plan is wettelijk verplicht en moet uitstippelen hoe elke gemeente de zwerfkattenpopulatie onder controle wil houden. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) roept de overige 37 gemeenten op de hand aan de ploeg te slaan. "Niemand heeft nog een excuus", aldus Weyts.

De minister lanceerde vorig jaar een aantal maatregelen tegen de overpopulatie aan katten. Zo kwam er een verplichte sterilisatie en moeten steden en gemeenten een zwerfkattenplan opstellen. "Als er te veel katten zijn, belanden die dieren vroeg of laat op straat of in een asiel. Op dit moment worden elk jaar duizenden katten geëuthanaseerd in Vlaanderen", zegt Weyts. "Ik heb de steden en gemeenten nodig als bondgenoten in de Vlaamse strijd voor meer dierenwelzijn. Samen kunnen we heel wat vermijdbaar dierenleed ook effectief vermijden".

Vangacties

Een rondvraag door de diensten van de minister leert dat negen op tien gemeenten een jaar na de verplichting zo'n plan heeft uitgewerkt. Die gemeenten hebben ook praktisch allemaal een meldpunt ingericht waar burgers zwerfkatten kunnen signaleren. Bovendien neemt 93 procent actief maatregelen, zoals vangacties.

Na zo'n vangactie probeert 95 procent van de gemeenten de dieren te steriliseren en terug te plaatsen. Ruim een derde van de gemeenten biedt sommige gevangen katten na de sterilisatie aan voor adoptie. In 56 procent van de gemeenten worden sommige gevangen katten geëuthanaseerd omwille van medische redenen. In 2 procent van de gemeenten gebeurt dat soms zonder medische noodzaak.

37 gemeenten zonder zwerfkattenplan

Op het moment van de rondvraag bleken 37 gemeenten nog steeds geen zwerfkattenplan te hebben. De minister roept die gemeenten op er snel werk van te maken, temeer omdat hij de besturen ook concrete ondersteuning aanbiedt. "Dit is wettelijk verplicht, maar ook een kwestie van gezond verstand", benadrukt hij. "Elke gemeente kampt met zwerfkatten en er moeten overal inspanningen gebeuren om het kattenbestand onder controle te krijgen". 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Bosmans

  Heel dat gedoe met registratie en sterilisatie zal ertoe leiden dat er massaal minder katten zullen zijn omdat de meeste mensen vroeger de kittens gratis aangeboden kregen en zal een grote muizen en rattenplaag met zich meebrengen. Wolven zetten ze terug uit en zwerfkatten wil men uitroeien, terwijl die er ook al honderden jaren zijn.

 • Pauline Desmet

  Zwerfkattenplan moet ook wel eens grondig nekeken worden ! In Kruisem (vroeger Kruishoutem), vangt Rato (rattenbestrijding ! ! ! ) zwerfpoezen en kittens, dit 2 x per jaar. Worden nadien weer uitgezet, zonder meer... Terwijl er vroeger zo'n prachtig team vrijwilligers waren die zich daar voor inzetten, kittens socialiseerden, ... allemaal gratis. En dat terwijl er nu duizenden euro's aan Rato betaald moet worden... Nutteloos en verspild geld. Blijkbaar liever zo dan het goed te doen Schandalig

 • Sandra Peeters

  Misschien aan mensen ook is duidelijk maken dat een kat meer nodig heeft dan enkel water en af en toe overschotten eten buiten. Een huiskat, met de nadruk op huis, heeft zijn slaapplek in huis, fatsoenlijk eten op tijd en stond, verzorging, jaarlijkse inentingen en toegang tot dierenarts, chip, steriliseren... Indien niet, schaam u! Indien goed verzorgd wordt een kat minstens 15 à 18 jaar. En een wilde kat niet tam krijgen? Larie. Honden idem, die horen ook niet 24/7 buiten in een hok.

 • Maria Vissers Cools

  En hoe gaan de gemeenten om met zwerfmuizen en ratten. Deze zijn de laaste tijd explosief toegenomen

 • Tiens Mevissen

  Twee jaar geleden had ik 6 kittens plus de moederkat in mijn hof. Vangkooien geplaatst, alles gesteriliseerd en terug uitgezet. Twee dagen later liet iemand in de buurt ook vangkooien zetten. Resultaat: alle poezen vergiftigd terug gevonden. Ik zal nooit meer om vangkooien vragen!