Negen op de tien vrouwen in Brussel al lastiggevallen

Bijna negen op de tien vrouwen in Brussel werden al geconfronteerd met een vorm van seksuele intimidatie.
Thinkstock Bijna negen op de tien vrouwen in Brussel werden al geconfronteerd met een vorm van seksuele intimidatie.
Bijna negen op de tien vrouwen in Brussel werden al geconfronteerd met een vorm van seksuele intimidatie. Een op de drie ondervindt daar nog elke dag negatieve gevolgen van. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Gent op vraag van de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). Dat meldt De Tijd vandaag. 

De helft van de ondervraagde vrouwen werd met fysiek geweld geconfronteerd.
Daarmee doet Brussel het slechter dan in eerdere Europese cijfers. Daaruit bleek dat 30 procent van de vrouwen te maken kreeg met geweld op straat en dat 60 procent het slachtoffer van intimidatie was.

Buurten mijden

"Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vaak jaren later nog steeds bepaalde buurten mijden of hun gedrag aanpassen wegens het seksueel verbale geweld uit het verleden", reageert Debaets. Nadat ze eerder de bewustmakingscampagne Meld Geweld heeft gelanceerd, gaat in maart HandsAway Brussel van start, een app om straatintimidatie te melden.

In 2012 maakte studente Sofie Peeters nog een documentaire over seksuele intimidatie in Brussel, getiteld 'Femme de la rue'.
65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny Vandervelde

  De mensen gaan pas binnen 10 jaar beseffen dat ze beter wat socialer met elkaar waren omgegaan. Want iedereen zal alleen staan, buiten dan die extreem rechtse groeperingen. "Ik" is te belangrijk de dag van vandaag, we gaan ons dat egoïsme nog dik bekopen!

 • Bert Verbist

  Jambon tegen zichzelf morgens vroeg voor de spiegel."Awel, de volgende keer he, de volgende keer ga ik er echt serieus werk van maken se van die grote opkuis". Maak u geen illusies mensen, het schip is reeds gezonken, er is geen terugweg meer mogelijk, wij zijn allen het slachtoffer van de nooit aflatende politieke gezwets, van valse beloftes. Hoofdzaak van de politieke elite is, ikke ikke ikke, en de rest interesseert mij niet. Het is nooit anders geweest, het zal nooit veranderen.

 • Lucien Mertens

  Dit is al tientallen jaren aan de gang, iedereen die in onze hoofdstad alleen op straat moet/durft te komen heeft wel al de geijkte verwensingen sale Belge, sale Flamin meegekregen, alle mensen die hierover een opmerking durven te maken worden door onze poco's meteen weggezet als onverdraagzame racist, gemakkelijk zat...ze zijn zo lief meneer.

 • Elle Devee

  Is me meermaals overkomen toen ik een pak jonger was. Sommige mannen menen zich alles te mogen permitteren. Vaak in volle trams of metro's. Daar profiteren de viespeuken van.

 • Patrick Moers

  Ik walg van Brussel!!!!