Negen nucleaire incidenten in België in 2017

De kerncentrale van Doel.
anp De kerncentrale van Doel.
Vorig jaar hebben zich in België negen nucleaire incidenten voorgedaan. Dat blijkt vandaag uit de gegevens op de website van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). 

Het gaat om een duidelijke daling in vergelijking met een jaar eerder, al deed zich voor het eerst sinds 2015 wel weer een incident voor dat niet op het laagste niveau van de internationale INES-schaal (International Nuclear Event Scale) werd ingedeeld.

Het FANC registreerde in 2017 acht voorvallen op het laagste niveau (1) van de INES-schaal  en één incident van niveau 2. Ter vergelijking: in 2016 deden zich in ons land nog vijftien nucleaire voorvallen voor, die wel allemaal van niveau 1 waren. 

Slecht verpakte radioactieve zending

Het meest ernstige voorval deed zich in juli voor met het transport van een slecht verpakte radioactieve zending, die als vracht was meegevlogen in een passagiersvlucht tussen Caïro en Zürich en tussen Zürich en Brussel. Passagiers – onder wie ook één Belg – liepen daarbij mogelijk een stralingsdosis op die boven de limiet ligt, maar geen significante gevolgen voor de gezondheid inhoudt. Dat incident werd ingeschaald op niveau 2 van de INES-schaal, die in totaal zeven niveaus telt. 

Van de acht incidenten van niveau 1, had er één betrekking op de kernreactor Doel 3. Daar werd in oktober een betondegradatie vastgesteld. Voorts waren er onder meer ook twee voorvallen bij het nucleair onderzoekscentrum SCK-CEN en één bij kernafvalbeheerder Belgoprocess.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Bogaerts

  transport via passagiersvluchten ???? Mooi is dat !!

 • vanaeken jokke

  Als ze foto's nemen van een las en men komt in de buurt geeft dat al stralingen.En wordt de omgeving waar men de foto neemt met gevaren lint afgezet ongeveer tien meter rondom.

 • Pierre Van den Wijngaert

  Hoe ver is men het gaan zoeken,de centrales stoten dagelijks tonnen zuivere waterdamp uit,daartegen zullen de gascentrales tonnen CO2 uitstoten

 • Hugo Huybrechts

  Ja, ja: goedkope en vooral veilige energie! Met nog tape op de scheurtjes kunnen die centrales nog wel een jaartje of 20 mee.

 • geert calu

  ooit gebeurt iets wat erger is en wij zijn niet voorbereid