Negen dagen spoorstaking naar vuilbak verwezen: aanzeggingen kleinere vakbonden geweigerd

Archiefbeeld. Alleen de 48 urenstaking van ACOD (28/6 vanaf 22u) houdt voorlopig stand.
BELGA Archiefbeeld. Alleen de 48 urenstaking van ACOD (28/6 vanaf 22u) houdt voorlopig stand.
De Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) en Metisp-Protect mogen voorlopig niet staken bij het spoor. Hun aangekondigde aanzeggingen - samen goed voor negen dagen staking - zijn door werkgever HR Rail om procedurele redenen afgewezen. 

Dat betekent dat voorlopig alleen de door de socialistische bond ACOD Spoor aangekondigde 48 urenstaking, vanaf donderdag 28 juni om 22.00 uur, officieel kan plaatsvinden.

De kleinere spoorbonden kunnen na een verzoeningsvergadering wel een nieuwe stakingsaanzegging indienen, maar dan moeten ze een periode van acht werkdagen in acht nemen, zegt HR Rail-woordvoerder Alain Dupont. Pas als die procedure geen resultaat oplevert, kan een aanzegging volgen. Vrijdag al had het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) zijn stakingsplannen opgeborgen. 

De drie kleinere bonden protesteren tegen een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. ACOD Spoor diende een aanzegging in, omdat niet alle spoorpersoneel opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten.

Het protest van ASTB, OVS en Metisp heeft te maken met een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. ACOD Spoor diende een aanzegging in omdat niet alle spoorpersoneel opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten.

Indien het tot een staking komt, zal voor het eerst de minimale dienstverlening in werking treden. 
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Vandriessche

  In dit landje gaat het echt naar een chaos! En dit allemaal het gevolg van een mensonvriendelijke werkomgeving, waar winst maken boven het menselijke staan, opgetrokken pensioenleeftijd en de discussies over zware beroepen. Goed bezig CEO's en regering! Wat werkt hier eigenlijk wel?

 • Eric Loyens

  Zij die zagen over de staking vraag een aan de bedrijfsleiders waarom ze de mensen pesten en bestelen

 • Leo Bols

  Goed dat ze tijdens Werchterfestival staken, de jongeren die ze daarmee raken zullen wel 3x nadenken voordat ze vakbondslid worden. Bouwen aan de toekomst...

 • Peter Lauwers

  3 maanden ben ik terug in Belgie na een lange periode in buitenland. in die 3 maand dat ik terug ben heb ik alleen maar stakingen gehoord. Belgie is een Record houder van stakingen. er worden nu al grappen gemaakt in buitenland, ga niet naar Belgie je weet nooit dat je op een bestemming komt. we willen steeds meer en meer . er zijn landen waar ze 19 uur werken per dag 7/7 ben verlegen als ze me vragen van waar kom je. steeds zeggen ze Oo ja staking land Belgie.

 • peter colson

  Albert DOM bree, waar jij over spreekt is iets totaal anders dan wat de spoorbonden doen. Zij staken al zelfs nog voor ze met de directie (die ook vol zit met gepromoveerde vakbondsafgevaardigden) aan tafel zitten om de cao's te bespreken. In een normaal bedrijf staken ze wanneer de gesprekken afspringen, bij de nmbs nog voor ze moeten beginnen. Hier is echt sprake van machtsmisbruik.