Negationismeproces Roeland Raes uitgesteld

Het strafproces tegen Roeland Raes, oud-senator en -ondervoorzitter van het vroegere Vlaams Blok, voor negationisme is voor de Brusselse correctionele rechtbank uitgesteld tot 13 juni 2008. De Brusselse rechter kan de zaak nog niet behandelen omdat Raes enkele weken geleden nog cassatieberoep aantekende tegen een arrest van de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen. Het is nog wachten tot dat beroep is afgehandeld.

Interview Nederlandse televisie
Het proces tegen Raes draait rond een uitzending van het NCRV-programma 'Netwerk' op 26 februari 2001. Daarin uitte de VB'er zijn twijfels over de jodenvervolging en de authenticiteit van het dagboek van Anne Frank. Het Forum der Joodse Organisaties diende daarop een klacht in bij de onderzoeksrechter in Antwerpen.

Te laat geïnformeerd
Toen bleek dat het interview in Brussel had plaatsgevonden, onthief de raadkamer de onderzoeksrechter in 2002 van zijn taak en liet het dossier overhevelen naar het Brusselse gerecht. De advocaat van Raes werd naar eigen zeggen te laat van die wending op de hoogte gebracht en tekende daarom beroep aan bij de KI in Antwerpen. Die verklaarde dat beroep op 11 februari 2008 onontvankelijk, waarop Raes onmiddellijk cassatieberoep aantekende.

Rechten uitputten
De advocaat van Raes, Piet Noë, stelt nog altijd duidelijk dat hij al de rechten van zijn cliënt wil uitputten. De datum voor de behandeling van het dossier door het Hof van Cassatie is nog niet gekend. (belga/vsv)

Roeland Raes.
UNKNOWN Roeland Raes.