Neen, 5G veroorzaakt geen coronavirus. Let op met valse berichten op sociale media

Een van de vele valse berichten over het coronavirus.
Shutterstock/Facebook Een van de vele valse berichten over het coronavirus.
Op sociale media insinueren mensen dat het coronavirus is veroorzaakt door 5G. Of zelfs dat er geen virus is, maar dat de slachtoffers sterven door neveneffecten van 5G-technologie. Laat u echter niets wijsmaken. Er circuleren veel valse berichten over het coronavirus. Een overzicht. 

5G-technologie

Berichten op sociale media insinueren dat het coronavirus het gevolg is van 5G-straling. Of zelfs dat er geen virus is, maar dat de slachtoffers overleden zijn door effecten van 5G op het lichaam. Ook in Vlaanderen duiken die valse berichten op. De verspreiders verwijzen naar Wuhan, waar het coronavirus uitbrak, als eerste Chinese stad waar 5G is uitgerold. Dat klopt niet, want andere steden in China hadden al langer 5G. Dat 5G-technologie schadelijk zou zijn voor onze gezondheid, is wetenschappelijk niet bewezen.

Ook in Vlaanderen wordt dit valse bericht verspreid.
Facebook Ook in Vlaanderen wordt dit valse bericht verspreid.

Nicotine als wondermiddel

Dat nicotine zou helpen om je te beschermen tegen het coronavirus, is onzin. Toch doen berichten de ronde waarin de verpsreiders beweren dat 98 procent van de coronapatiënten niet-rokers zijn. “Nicotine doodt het virus (maar dat moet geheim blijven)”, meldt het bericht. Het tegendeel is waar: rokers lopen net een groter risico als ze besmet raken. 

Facebook

Alcohol

Ook alcohol helpt niet tegen het nieuwe coronavirus. “Het is een broodjeaapverhaal dat sterke drank je keel zou ontsmetten”, vertelde viroloog Steven Van Gucht aan VRT. Er zijn geen cijfers of onderzoeken naar de link tussen alcohol en het nieuwe coronavirus, maar overmatig alcoholgebruik brengt ook andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Hoe gezonder je leeft, hoe beter je de infectie zal doormaken.”

Twitter

Cocaïne

Er circuleerden zelfs berichten die beweerden dat cocaïne zou helpen tegen het virus. “Cocaine kills coronavirus”, is te lezen op wat een foto lijkt van een tv-journaal. Vals nieuws, dat het Franse ministerie van Volksgezondheid in een officieel bericht ontkrachtte.

Het bericht van het Franse ministerie.
RV Het bericht van het Franse ministerie.

Hantavirus

Nadat eind maart in China een man die op de bus zat, overleden bleek door het hantavirus, doken plots veel berichten op met de hashtag #hantavirus. “Een nieuw virus op komst”, klonk het. Het klopt dat de 32 andere mensen op de bus ook getest werden op het virus. Maar er ontstond een ware paniekreactie, en dat is nergens voor nodig. Het virus is niet nieuw en wordt niet overgedragen van mens op mens. De kans op een pandemie door dit virus is dan ook zeer klein. De 32 andere buspassagiers testten overigens negatief. Maar de paniekerige berichten verspreidden zich wel over heel de wereld.

Facebook

Helikopters

“Vanavond vanaf 23:40 mag niemand op straat zijn. Deuren en ramen moeten gesloten blijven omdat 5 helikopters desinfecterende middelen in de lucht spuiten om het coronavirus uit te roeien”, aldus een bericht dat de ronde doet op sociale media. Dit bericht is nep. 

Fake news over de bestrijding van het coronavirus.
RV Fake news over de bestrijding van het coronavirus.

Seksuele activiteiten

Op sociale media wordt een Engelstalig artikel gedeeld waarin te lezen staat dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block “niet-essentiële seksuele activiteiten van drie personen of meer” verbiedt. Het artikel werd gepubliceerd door World News Daily Report, een humoristische website met als slogan “Where facts don’t matter”. De Block heeft dus geen dergelijk verbod uitgevaardigd.

Fake news.
RV Fake news.

Leidingwater

Ook het bericht dat je geen leidingwater mag drinken is niet waar. “Hoewel persistentie in drinkwater mogelijk is, is er wel degelijk geen bewijs van surrogaatmenselijke coronavirussen dat ze aanwezig zijn in oppervlakte- of grondwaterbronnen of worden overgedragen door verontreinigd drinkwater”, zo staat in een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen. Het document dateert van 19 maart 2020. 

Tankstations

“Het ziekenhuis heeft vanmorgen een bericht gestuurd dat dit virus zich snel via benzinepompen lijkt te verspreiden. Draag zeker handschoenen of gebruik een papieren doek bij het vullen van je tank. Vertel het verder. Bedankt”, zo luidt een ander bericht dat circuleert via WhatsApp. Het bericht berust niet op waarheid, maar het kan natuurlijk geen kwaad om de nodige hygiëne in tankstations te respecteren. Probeer na het tanken je handen zeker 20 seconden te wassen met water en zeep.

Bloedgroep

Op verschillende internationale nieuwswebsites, die zich baseren op een wetenschappelijke studie, staat te lezen dat je afhankelijk van je bloedgroep meer of minder vatbaar bent voor het coronavirus. Deze studie is wetenschappelijk absoluut niet goed onderbouwd. Zo zijn er amper details over de controlegroep bekend en kan het onderzoek geen oorzaak-gevolg verband aantonen. Bovendien is er geen ‘peer review’ gebeurd, wat betekent dat verschillende deskundigen in hun vakgebied het onderzoek nog niet beoordeeld hebben op de zwakke punten, methoden en conclusies. 

Legervoertuigen

Eerder dook ook al een valse video op van een colonne legervoertuigen in de buurt van Brussel om hulp te bieden in de bestrijding van het coronavirus. Defensie bevestigde aan VTM NIEUWS dat het om nepnieuws gaat. 

Correcte informatie

Het Nationaal Crisiscentrum verzamelt alle essentiële info over Covid-19 op de website www.info-coronavirus.be en mensen met vragen kunnen ook bellen naar het gratis nummer 0800 14 689. Daarnaast zorgen ook de verschillende overheden en de gemeenten via hun kanalen voor correcte informatie over de maatregelen die de verdere verspreiding van het virus moeten tegengaan.

Lees ook:

Belgen helpen Rusland angst te zaaien met fake news over coronavirus (+)

Het traject van een coronapatiënt: wat staat je te wachten in het ziekenhuis en wanneer beland je op intensieve? (+)

Heb je in tijden van corona recht op extra steun van de overheid? Een overzicht van alle tegemoetkomingen (+)
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • chris delanghe

  Het is wel degelijk zo dat 5G oa ons immunitieitssysteem grondig aantast en verzwakt.. Menselijke systemen werken immers met electrosignalen (een EEG bvb!). 5G is een aanslag om de gezondheid van de mens. Lees er maar de bevindingen op na van de niet door de industrie betaalde echte specialisten.

 • Carlos Vanbreemdonck

  5G valt de O2 (zuurstof) molecule aan op sub-atomaire schaal (van de miljoenen beschikbare frequenties hebben ze voor 5G net de trillingsfrequentie van O2 gekozen). De bio-medische wetenschap op dit gebied is nieuw, en telt nog maar weinig (echte) specialisten. Maar deze waarschuwden jaren geleden al dat 5G ons immuunsysteem verzwakt, en ons een pak meer vatbaar voor allerlei longziektes. Zelfs gewone griepjes worden op die manier gevaarlijk. 5G is wel degelijk een heel geducht wapen.

 • Petros Verschueren

  5G uitstekend middel om handel en wandel te controleren. Binnenkort een chip ingeplant of armbandje. en ons te volgen met maps of GPS.

 • Jack Dereder

  Dietrich, stuur de link eens door waar van Ranst zei dat het maar een griepje was. Niemand kan dat blijkbaar terug vinden.

 • ben Verschuren

  Van 5g krijg je idd geen Corona maar wel kanker, insomnia, enz... Dit is bevestigd door meerdere specialisten, uiteraard hebben die heel grote maatschappijen genoeg geld om een aantal sceptische specialisten naar voor te brengen. Maar zoals je wel weet was asbest, sigaretten, radium, enz... vroeger ook ongevaarlijk.