Nederlandse verdachte kasteelmoord wordt uitgeleverd

De Nederlandse verdachte Evert de C. in de geruchtmakende 'kasteelmoord' wordt overgedragen aan de Belgische justitie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam beslist.

De man, geboren in 1963, wordt in ons land verdacht van betrokkenheid bij de dood van Stijn Saelens. Op 31 januari 2012 kwam de vrouw van kasteelheer Saelens thuis in Wingene en trof een bloedspoor en een kogelhuls aan. Van haar man ontbrak toen elk spoor. Twee weken later werd zijn lijk gevonden in een nabijgelegen bos.

De C. zou als tussenpersoon bij de moord zijn betrokken. Hij is eerder als verdachte in beeld geweest en in 2013 overgedragen aan België. Na korte tijd werd hij vrijgelaten. Zijn DNA bleek niet overeen te komen met een spoor dat de politie tijdens het onderzoek had aangetroffen.

De inmiddels overleden Nederlander Ron van B. uit Eindhoven zou de moord op Saelens hebben gepleegd. Zijn DNA is gevonden in de hal van het kasteel.

In België zit ook de Nederlander Franciscus 'Roy' L. vast voor de kasteelmoord. Hij werd in april door Nederland uitgeleverd aan ons land. Het vermoeden is dat L. de tweede uitvoerder van de moord is. Hij heeft alleen bekend dat hij betrokken was bij het begraven van het slachtoffer. De verklaring die hij heeft afgelegd heeft mogelijk tot de nieuwe aanhouding van De C. geleid.

Slachtoffer Stijn Saelens (1977-2012)
BELGA Slachtoffer Stijn Saelens (1977-2012)
De Nederlander Evert de C. wordt in ons land verdacht van betrokkenheid bij de dood van kasteelheer Stijn Saelens. Foto: het kasteel waar Saelens woonde in Wingene.
BELGA De Nederlander Evert de C. wordt in ons land verdacht van betrokkenheid bij de dood van kasteelheer Stijn Saelens. Foto: het kasteel waar Saelens woonde in Wingene.