Nederlandse trucker die verdacht wordt van fatale aanrijding geel hesje “heeft contact met politie”

ANP
De Nederlandse trucker die ervan verdacht wordt een geel hesje te hebben doodgereden in het Luikse Wezet “heeft contact gehad met de politie”. Dat zegt zijn vader aan de lokale nieuwssite 1Limburg. Eerder werd gemeld dat de man was opgepakt, maar die informatie klopt niet. Een andere trucker die gisteren als verdachte was opgepakt, is weer vrijgelaten, nadat duidelijk werd dat de politie zich had vergist.

Gisterenavond laat werd een 56-jarige Nederlander uit Dongen opgepakt op verdenking van de dodelijke aanrijding vrijdagavond in Wezet. Tijdens een demonstratie nabij Maastricht werd toen een demonstrant in een geel hesje aangereden. Slachtoffer Roger Borlez (49) overleefde de klap niet. België had al gevraagd om de overlevering van de verdachte, maar de onderzoeksrechter heeft hem gisteren in vrijheid gesteld. Ook de in beslag genomen truck is terug naar de eigenaar. Er bleek immers sprake van een pijnlijke verwisseling. 

“Hij wist van niks”

De truck van de bewuste man was identiek aan die van de echte verdachte, en werd opgemerkt door de bewakingscamera’s aan de grens. Daarom hadden speurders de verkeerde nummerplaat opgeschreven en werd de verkeerde Nederlander opgepakt. Na een verhoor werd al snel duidelijk dat de man niets met de feiten te maken had. “Het is voor iedereen heel vervelend dat de verkeerde persoon opgepakt werd”, zegt een Nederlandse politiewoordvoerder. “Hij wist van niks.” 

Spoorloos

Daarop werd het onderzoek verder toegespitst op de vrachtwagen met de nummerplaat die door de aanwezige actievoerders in Wezet was doorgegeven. De tweede vrachtwagen werd teruggevonden bij een transportbedrijf in Maastricht en is in beslag genomen. Die truck werd niet opgemerkt door de bewakingscamera’s, omdat de chauffeur de snelweg al had verlaten alvorens de grens over te steken. 

De echte verdachte is intussen geïdentificeerd. Het gaat om een Nederlandse man uit Landgraaf. Toen de politie hem vanmorgen wilde oppakken in zijn huis bleek er echter niemand thuis. Volgens zijn vader was hij dit weekend “naar een hardloopevenement in Egmond aan Zee”, en kon hij daarom nog niet aangehouden worden. De trucker heeft wel al “contact gehad met de politie over waar en wanneer hij zich zal melden”, aldus nog de vader in 1Limburg.

Slachtoffer Roger Borlez.
Facebook Slachtoffer Roger Borlez.

Opzettelijk

Het dodelijke ongeval gebeurde aan een filterblokkade op de E25 vrijdagavond in Wezet. Het rechterbaanvak was afgesloten voor verkeer met paletten en banden, het linkerrijvak was vrij. Twee betogers, onder wie de 49-jarige Roger Borlez, stelden zich op om de weg te blokkeren toen een truck het linkerrijvak wou oprijden en versnelde, zo vertellen getuigen. Borlez kwam onder de wielen van de vrachtwagen terecht en overleed ter plaatse.

Het gerecht gaat ervan uit dat de Belg opzettelijk is aangereden. Er is een nieuw Europees aanhoudingsbevel uitgeschreven door de onderzoeksrechter. Voorlopig worden de feiten gekwalificeerd als doodslag. 

ANP24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cecarine De Smet

  Dus als ik het goed begrijp hebben de actievoerders de nummerplaat van de trucker doorgegeven, maar deze informatie werd genegeerd.....en hebben een onschuldig man opgepakt.....veel sterkte aan familie van slachtoffer, en ook veel sterkte aan de onschuldige trucker

 • Chris Deckers

  Zou nog weleens een onverwachte én onverkwikkelijke rechtszaak kunnen worden: een getuige zou enerzijds duidelijk wél gezien hebben dat de chauffeur het slachtoffer "recht in de ogen keek en hem dan opzettelijk omver reed", maar anderzijds klopte de genoteerde nummerplaat van geen kanten blijkbaar...Sterkte aan de nabestaanden.

 • Juliette Francois

  Verschrikkelijk voor de opgepakte persoon. Een "sorry" is niet voldoende. Wie weet hoe men hem behandeld heeft, verwerk dit maar ! Mensen moeten niet aangereden worden natuurlijk, maar de gele hesjes gaan erg ver. Ze creëren gevaarlijke verkeerssituaties en gedragen zich agressief. Actie voeren en uiteindelijk niets dan verlies, tot mensenlevens toe.

 • Loesje Vranken

  En dat noemt men een goede werking van de politie, echte klungelaars. Heel erg voor die onschuldige man, hopelijk hebben ze beleefd en respectvol hun excuus aangeboden.

 • Pieter Verhulst

  Dat hij maar een grote schadevergoeding eist. Een miljoen of 5. Ze zullen dan wel leren om te snel te veroordelen.