Nederlandse organisaties willen strafrechtelijk onderzoek naar Aalst Carnaval: “Norm tegen antisemitisme is in gevaar gekomen”

De praalwagen van carnavalsgroep Kalisjekloesjers beeldde een klaagmuur uit.
Geert De Rycke De praalwagen van carnavalsgroep Kalisjekloesjers beeldde een klaagmuur uit.
In Nederland roepen een tiental Joodse organisaties op tot een diepgaand onderzoek naar de stoet van Aalst Carnaval. Opnieuw waren daar kwetsende karikaturen te zien, hoewel de Joodse gemeenschap om meer begrip had gevraagd na praalwagens in de stoet vorig jaar. De oproep werd ondertekend door Kamerleden van vier Nederlandse politieke partijen en overgemaakt aan de Belgische ambassadeur in Den Haag.

Aalst krijgt dit jaar opnieuw internationale kritiek nadat in de carnavalstoet van de voorbije editie allerlei Joodse karikaturen waren opgedoken. "Er is een wezenlijk verschil tussen het aanhalen van een stereotyperend karikatuur en een stereotyperend karikatuur die vijandig en denigrerend is", klinkt het.

De karikaturen waren dit jaar "beladen met een rijke historie van niets minder dan dodelijke propaganda en ophitsing", valt in de brief te lezen. "Het stereotyperen van Joden met boze gezichten, omringd door goudstaven of zelfs als ongedierte zijn motieven die we slechts zouden moeten kennen van geschiedenisboeken over het racisme van de middeleeuwse koninkrijken, het tsaristisch Rusland en uit nazistische propaganda".

Diepgaand onderzoek

Het verbond van organisaties en politici vragen de Belgische autoriteiten om actie te ondernemen tegen het gebruik van antisemitische karikaturen. "Nu de norm tegen antisemitisme verder in gevaar is gekomen sinds het carnavalsfeest, is op zijn minst een diepgaand onderzoek naar mogelijk strafbare discriminatie onder de Belgische wet nodig.” De brief is onder meer ondertekend door tien Nederlands-Joodse organisaties en interreligieuze verenigingen en ondertekend door nationale politici van de partijen GroenLinks, ChristenUnie, D66 en SGP. 

Zusterstad
Ook Oss, een Nederlandse zusterstad van Aalst, laat van zich horen. De burgemeester sluit niet uit dat het partnerschap ter discussie staat. “Allereerst neem ik stellig afstand van antisemitisme en het beledigen van bevolkingsgroepen om huidskleur, geslacht, geaardheid, identiteit en dergelijke”, zegt Wobine Buijs-Glaudemans. 

“Ik wil in de media nog niet inhoudelijk reageren op de oproep. Meestal doen we dat na gesprekken met de betrokkenen. We onderzoeken wat er precies gebeurd is en bepalen dan wat we ervan vinden en of we willen reageren. Dat heeft soms wat tijd nodig.”

25 klachten
Aalst kreeg vorig jaar zware kritiek op het gebruik van Joodse stereotypen, en ook dit jaar vielen er onder meer bij het interfederaal gelijkekansencentrum Unia 25 klachten binnen. Directeur Patrick Charlier voegt daaraan toe dat burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) van Aalst drie keer is weggebleven van ontmoetingen die waren belegd met leden van Joodse organisaties. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het terugtrekken van het carnaval van Aalst als Unesco-erfgoed.

Unia overlegt op zijn beurt met parket en politie om na te gaan of er gerechtelijke stappen worden ondernomen op basis van de 25 klachten die in ons land zijn genoteerd.
39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Deconinck Jan

  Dank u Aalst! De aanvallen op carnaval Aalst leggen de pijnpunten van de hedendaagse maatschappij prachtig bloot. Want wie zijn hier de racisten? Jullie alvast niet Aalstenaars. Het is een nieuwe inquisitie tegen onze cultuur en tradities. Tegen de vrije meningsuiting en tegen onze waarden. Dank u Aalst om niet mee te gaan in de collectieve angst en opgedrongen schuld gevoelens. Niemand moet ons de les komen spellen.

 • Luc Van den Bulcke

  Oilsjt carnaval gaat nooit Hollanders toelaten zich te bemoeien met onze carnaval!

 • Patrik De Weirdt

  Nederlandse organisaties en politici hebben zich niet te moeien met het carnaval in Aalst (nog steeds een Belgische stad). Wij moeien ons ook niet met het anti-zwarte piet beleid dat ze in Nederland voeren.

 • Hubert Wouters

  Meer dan terecht. Het is meer dan hoogtijd dat men grote kuis houdt in de carnavaloptochten, met name vooral die in Aalst.

 • Klaus Van Damme

  Wat komt Nederland zich hier moeien?