Nederlandse minister vindt steun voor Europese vaccinatie tegen blauwtong

België, Nederland, Duitsland en Frankrijk pleiten samen voor een Europese vaccinatie tegen blauwtong, de virusziekte die voornamelijk voorkomt bij schapen. De Nederlandse minister van Landbouw, Gerda Verburg, stelde maandag in de marge van een informele EU-vergadering in Porto dat er dankzij de steun van andere landen een grotere markt voor het vaccin is, wat de kans op autorisatie in de EU vergroot.

Vorige week stelde Vlaams minister-president Kris Peeters al dat de toestand zorgwekkend is. Samen met zijn Waalse, federale en Europese collega's is hij van plan met een stevig dossier naar Europa te stappen en voor een vaccinatieplan en tussenkomst in de kosten te pleiten.

Schadevergoeding
Op de Europese Landbouwraad van 26 september zal om het standpunt van Europa worden gevraagd inzake vaccinatie - onder meer of die al dan niet verplicht moet zijn - en zal gepleit worden voor Europese schadevergoedingen.

Want de schapenhouders verliezen veel geld omdat ze hun besmette dieren moeten doden. "Door een gemerkt vaccin kan onze export van dieren weer op gang komen", zegt de Nederlandse minister Verburg. "Ze kunnen dan bijvoorbeeld weer naar Noord-Italië worden vervoerd om te worden vetgemest. Het huidige verbod kost veel geld", besluit ze. (belga/kjg)