Nederlandse groenen willen inspraak in Belgische kerncentrales

ANP
Over kerncentrales die dicht bij de landsgrens staan moeten ook de buurlanden wat te zeggen moeten hebben. Dat vindt het Nederlandse GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Zondag wordt in Maastricht gedemonstreerd tegen de kerncentrales van Doel en Tihange.

Van Tongeren pleit voor inspraak in de besluitvorming over veiligheidseisen voor kerncentrales die tot 100 kilometer van de grens staan. Door aanhoudende problemen bij centrales, onder meer scheurtjes in reactorvaten, maken mensen in de omgeving zich zorgen over hun veiligheid. GroenLinks ziet de kerncentrales het liefst sluiten.

Kernramp
"Keer op keer lezen we over problemen bij de Belgische kerncentrales. Deze reactoren staan net over de grens. De kans op een kernramp is klein, maar als het fout gaat trekt de radioactieve wolk zich niets aan van landsgrenzen", stelt Van Tongeren.

Gelijkgestemde partijen uit Duitsland, Frankrijk en België willen net als GroenLinks dat buurlanden inspraak krijgen in de veiligheidseisen van kerncentrales in grensgebieden.