Nederlandse driesterrenoplichter krijgt twee jaar cel

Ruben Coenraad met een glas champagne in de limousine. Op de achtergrond slaapt een andere feestvierder zijn roes uit.
Yannick De Spiegeleir Ruben Coenraad met een glas champagne in de limousine. Op de achtergrond slaapt een andere feestvierder zijn roes uit.
Driesterrenoplichter Ruben Coenraad (24) heeft twee jaar cel gekregen, waarvan de helft met uitstel. In één week tijd verbraste de Nederlander ruim 10.000 euro in België - zonder te betalen.

De zelfverklaarde 'vastgoedmagnaat' en 'journalist' maakte in april grote sier in heel België met limousines, champagnefeestjes, driesterrenrestaurants en privé-escorts, maar betaalde niets. In amper een week tijd kon de twintiger acht zelfstandigen duperen in Gent, Knokke-Heist, Brugge en Hasselt voor 10.228 euro. Zo kreeg driesterrenrestaurant 'De Karmeliet' Coenraad op 20 april over de vloer. Hij toonde valse rekeningafschriften die moesten aantonen dat er betaald was, maar de rekening van 1.150 euro bleef openstaan.

Tijdens het proces in Hasselt hield hij zijn onschuld vol. "Het is nooit mijn bedoeling geweest om al deze mensen niet te betalen. Mijn boekhouder beloofde me dat hij de overschrijvingen zou doen, maar dat deed hij nooit en hij vervalste de bewijzen van de bank", hield Coenraad vol. "Deze man is een pathologische leugenaar die een web van leugens heeft gesponnen waar hij zelf compleet in verstrikt is geraakt", stelde echter de procureur.

Eind april werd de twintiger opgepakt in hotel YUP in Hasselt na een overnachting. Hij werd herkend na eerdere berichten over de oplichter in de media.

De rechter veroordeelde Coenraad tot een celstraf van twee jaar waarvan de helft met uitstel. Een verhuurbedrijf van limousines heeft recht op een schadevergoeding van 2.250 euro.

"Achteraf voelden we ons dom" | HLN Gent