Nederlandse apothekers voorzien Belgische patiënten vlotjes van zware medicatie: “Illegale praktijken”

iStock
De Belgische geneesmiddelenautoriteit FAGG heeft in Nederland aan de alarmbel getrokken. Aanleiding zijn Nederlandse apothekers, die Belgische patiënten wel erg gemakkelijk van zware medicatie voorzagen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Afgelopen zomer was het ADHD-middel dexamfetaminesulfaat in ons land een tijdlang erg moeilijk verkrijgbaar. Maar Belgische patiënten die naar de medicatie op zoek waren, kwamen online makkelijk in contact met Nederlandse apothekers, die het middel wel nog in voorraad hadden. Dat ontdekte N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter, die zelf apotheker is.

"Wanneer die patiënten hun Belgisch voorschrift via het internet opstuurden, kregen ze zonder enige problemen de medicatie thuis toegestuurd", zegt ze. "Met daarbij zelfs het voorstel van de apotheker om op gezette tijdstippen een nieuwe dosis van het middel te bezorgen.”

En dat zijn "illegale praktijken, zowel in België als in Nederland", beklemtoont ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). De federale geneesmiddelenautoriteit FAGG heeft daarom bij de bevoegde Nederlandse autoriteiten - meer bepaald het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - aan de alarmbel getrokken, met de vraag deze praktijken meteen een halt toe te roepen, aldus De Block in het parlement.

Kathleen Depoorter, N-VA-Kamerlid en apotheker.
BELGA Kathleen Depoorter, N-VA-Kamerlid en apotheker.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  De Block en de federale geneesmiddelenautoriteit FAGG miskennen het vrij verkeer van goederen en diensten binnen de EU. Misschien kan Maggie vanavond het Verdrag van Maastricht nog eens herlezen.

 • Peter Hegge

  Na de voeding, drank, benzine etc nu de pillen in het buitenland kopen. Natuurlijk, rijk rekenen ipv nadenken op voorhand. We hebben hoogopgeleiden aan het stuur en de knoppen. Nederland verdient heel veel aan de Belg. En de opgelopen achterstand halen we niet meer in.

 • Els Vandeput

  Eigenlijk een goed idee. Ik ga dat volgende keer ook doen. Niks mis mee wanneer je een voorschrift hebt. Europa is toch EEN.

 • Stefan Gabriels

  Kan er wel eens gezorgd worden dat vele medicatie die in Nederland vrij verkrijgbaar is en die in Nederland STUKKEN goedkoper is gewoon in Belgie ook beschikbaar en goedkoper worden. Maggie de Block als dat in Nederland kan waarom in Belgie niet !!!!!!

 • Paul Hendriks

  Als je een voorschrift hebt, waarom is het dan illegaal om in het buitenland te kopen als ze in belgie niet kunnen leveren, volgens de Europese wetgeving is er toch vrij verkeer van goederen personen en diensten in Europa, of bestaat de eu niet meer ?