Nederlanders in de cel voor inbraken in Belgische rusthuizen

THINKSTOCK
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft drie Nederlanders veroordeeld voor een reeks inbraken in voornamelijk rusthuizen in België. Ze kregen daarvoor celstraffen tot drie jaar.

Eduardus G. (41) werd op 7 februari 2014 gearresteerd in Kapellen, waar hij net had ingebroken in een woning. In de Suzuki Swift waarmee hij reed, werd een deel van de gestolen juwelen en de sleutels van een BMW X3 aangetroffen, alsook inbrekersmateriaal. Hij zei dat hij de auto van Martinus S. (36) geleend had en dat hij de inbraak samen met een zekere 'Richard' gepleegd had. Een getuige herkende Martinus S. echter als zijn mededader.

Op basis van de informatie uit het gps-toestel van de Suzuki konden de twee aan nog elf andere inbraken en twee pogingen daartoe gelinkt worden. Tussen september 2013 en februari 2014 hadden ze toegeslagen in Herk-de-Stad, Sint-Truiden, Tongeren, Diest, Erpe-Mere en meermaals in Kapellen. Bij één van de feiten hadden ze hulp gekregen van Michaël P. (38).

41.300 euro cash en juwelen
Ze hadden het vooral gemunt op rust- en verzorgingstehuizen, waar ze de administratieve ruimtes en de cafetaria inspecteerden op zoek naar kluizen en geldlades. Ze maakten in totaal ruim 41.300 euro cash buit en juwelen. Na de inbraken reden ze telkens terug naar Den Haag, waar ze de feiten planden.

De rechtbank veroordeelde Martinus S. tot drie jaar cel, waarvan één jaar effectief. Eduardus G. kreeg, gelet zijn eerdere veroordelingen in Nederland, drie jaar effectief en Michaël P één jaar. De Suzuki Swift werd verbeurd betaald. Vijf burgerlijke partijen kregen in totaal ruim 18.300 euro aan schadevergoedingen toegekend.