Nederlanders en Britten trappen Europese verkiezingen op gang

BELGA
In Nederland en Groot-Brittannië worden vandaag de verkiezingen voor het Europees Parlement op gang getrapt. In de twee lidstaten wordt met argusogen gekeken naar de prestaties van de eurofobe boegbeelden Geert Wilders en Nigel Farage.

In Nederland kunnen vandaag bijna 13 miljoen Nederlanders vanaf 07.30 uur naar de stembus om 26 nieuwe Europarlementsleden te kiezen. De peilingen liepen flink uiteen. Sommige dichten de PVV de overwinning toe. Als dat gebeurt, zou het voor het eerst zijn dat de partij van Wilders de grootste van het land wordt. Andere voorspellen een zege van het links-liberale D66 of de christendemocratische CDA.

De opkomst in Nederland zal volgens peilingen vergelijkbaar zijn met die van 2009. Toen ging amper 36,5 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.

In Groot-Brittannië staan 73 zetels in het Europees Parlement op het spel. Op het eiland is het vooral uitkijken naar de UKIP van Farage, dat volgens de peilingen 30 procent van de kiezer zou kunnen verleiden en de grootste partij zou kunnen worden. UKIP voert campagne voor een exit van de Britten uit de Europese Unie.

De uitslag in beide landen wordt pas zondag bekendgemaakt, nadat de laatste stembureaus elders in de Europese Unie de deuren hebben gesloten. Wel is er donderdagavond in Nederland een exit-poll. Het is niet zeker of er ook in Groot-Brittannië een poll wordt gepubliceerd na het sluiten van de stembussen.

Vrijdag, zaterdag en zondag kan ook in de 26 andere lidstaten een stem worden uitgebracht. In totaal kunnen bijna 400 miljoen mensen een stem uitbrengen en mee beslissen over de verdeling van de 751 zetels in het Europees Parlement. Voor het eerst kan het resultaat van de verkiezingen ook invloed hebben op de vraag wie José Manuel Barroso dit najaar zal opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie.