Nederlanders crashen massaal: zo komt dat

Bij ons zijn er deze ochtend een 15-tal ongevallen gebeurd, in Nederland meer dan 300. Nochtans zijn het dezelfde temperaturen en is er ook in Nederland massaal gestrooid. Hoe komt dat dan?

Door de gladheid zijn vandaag tot 12.30 uur al 329 ongevallen gebeurd in Nederland, meldde Rijkswaterstaat vanmiddag. Rijkswaterstaat waarschuwde de Nederlanders om niet de weg op te gaan als het niet nodig is. "Het is echt heel gevaarlijk. Mensen denken misschien dat het wel meevalt als ze de straat op gaan, maar door de ijzel is het echt heel erg glad."

De Nederlandse verkeersdienst VID beaamt dat. Volgens de verkeersdienst regent het ongevalsmeldingen: "Gemiddeld elke minuut wel eentje op de snelwegen. Het is nog lang niet voorbij."

Asfalt

"Het heeft alles te maken met het type asfalt dat ze in Nederland gebruiken", verklaart VTM-weerman Frank Duboccage. "Op bijna alle snelwegen ligt er fluisterasfalt. Het voordeel is dat er daardoor geen regen op het wegdek ligt en dat je dus ook geen opspattend water hebt." Het nadeel is dat er in al die gaatjes in het asfalt water blijft zitten, waardoor je echt op een ijslaag rijdt.

ANP
ANP