Nederlander omgekomen in Schepdaal bij omstreden variant paintball

UNKNOWN
In het Vlaams-Brabantse Schepdaal, een deelgemeente van Dilbeek, is een Nederlandse man omgekomen bij een spelletje airsoft, een omstreden variant van het populaire paintball. De Nederlander zakte door een plafond in een oude brouwerij en is bezweken door de val. Het parket kwam ter plaatse. Het slachtoffer is een 46-jarige Nederlander. Opvallend: in Nederland is airsoft verboden, al wordt er campagne gevoerd om het te legaliseren (zie video onder dit artikel).

De burgemeester van Dilbeek, Stefaan Platteau, bevestigt berichtgeving van vtm. De man zou door een vloer gezakt zijn en was op slag dood. Het Brusselse parket heeft een onderzoek ingesteld. Het ongeval gebeurde in de voormalige brouwerij Eylenbosch, op de hoek van de Ninoofsesteenweg met de Ijsbergstraat in Schepdaal. Daar kan sinds ongeveer een jaar airsoft gespeeld worden, een schietspel waarbij de deelnemers met luchtdrukpistolen op elkaar schieten. Het verschil met paintball, waarbij verfkogels afgvuurd worden, is dat airsoft-pistolen kleine plastic bolletjes afvuren.

Parket
Het is bij een dergelijk spel dat het ongeval gebeurde. Om een nog onduidelijke reden zakte één van de deelnemers, een Nederlandse veertiger, door een vloer en kwam verschillende meters lager op de grond terecht. De man overleed ter plekke. Het Brusselse parket heeft een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden van het ongeval en heeft onder meer een wetsgeneesheer aangesteld.

Realistischer
Airsoft is een sport die een gevechtsituatie simuleert, maar wordt veel realistischer uitgeoefend dan het meer speelse paintball. Net als bij paintball zijn er twee teams die het tegen elkaar opnemen om een of meer missies te volbrengen. In tegenstelling tot paintball worden bij airsoft 1 op 1 replica's gebruikt van bestaande wapens, de zogenaamde AEG-wapens (Automatic Electric Guns), die in allerlei varianten beschikbaar zijn: van kleine vurwapens tot machinegeweren en zelfs sluipschuttersgeweren. De 'kogels' zijn plastieken balletjes van 6 mm.