Nederbelg koopt jarenlange fraudezaak af en betaalt ruim 90 miljoen euro

Louis Reijtenbagh (72).
Albert den Iseger Louis Reijtenbagh (72).
Het parket van Antwerpen heeft een minnelijke schikking afgesloten in het fraudedossier met de Nederlandse hoofdbeklaagde Louis Reijtenbagh (72). De zeventiger woonde volgens de openbare aanklager van 1996 tot 2011 in Brasschaat, maar was daar nooit officieel gedomicilieerd en betaalde in België dan ook geen belastingen. Toch bestuurde hij zijn vennootschappen in de praktijk vanuit Brasschaat en Antwerpen. Reijtenbagh zou in ons land meer dan 180 miljoen euro aan belastingen hebben ontdoken. In totaal betaalt hij de Belgische staat 90 miljoen euro terug. 

De familie Reijtenbagh is bereid een dading te treffen voor bijna 51 miljoen euro. Ruim 50 miljoen euro zal door Louis Reijtenbagh betaald worden. Zo'n 1 miljoen euro wordt door de twintigtal andere verdachten bijgebracht. De familie Reijtenbagh is ook bereid om alle gerechtskosten te betalen. Eerder betaalde Reijtenbagh al 38 miljoen aan de fiscus.

Opkopen schuldpapieren

Openbaar aanklager Steven De Winter vroeg de rechtbank vanmorgen om de miljoenendading goed te keuren. Sinds een wetswijziging moet het openbaar ministerie dadingen ter goedkeuring voorleggen aan de rechtbank. "Alle voorwaarden voor deze dading zijn vervuld. Iedereen wordt er beter van", aldus De Winter. "De Belgische staat krijgt in totaal bijna 90 miljoen euro in de schatkist: 51 miljoen van de dading en 38 miljoen die Reijtenbagh al in 2013 aan de fiscus betaalde. En de familie Reijtenbagh is verlost van een jarenlange gerechterlijke procedure en eventuele straffen."

Voor het afsluiten van de minnelijke schikking heeft het Openbaar Ministerie rekening gehouden met het blanco strafblad van de beklaagden, met het complexe dossier, met de verwachte procedureslag en met de effectieve betaling van een groot bedrag. De advocaten van de familie Reijtenbagh sloten zich aan bij de stelling van het openbare ministerie. De rechtbank zal op 11 oktober beslissen of het akkoord bekrachtigd wordt.

Iedereen wordt er beter van. De Belgische staat krijgt 90 miljoen euro en de familie Reijtenbagh is verlost van gerechtelijke procedure

Openbaar aanklager Steven De Winter

Risicovolle beleggingen

Louis Reijtenbagh is een gewezen huisarts uit het Nederlandse Almelo. Met een geschat vermogen van 590 miljoen euro stond hij vorig jaar op nummer 42 in de Quote 500-miljonairslijst. De zeventiger vergaarde zijn rijkdom als succesvol belegger. Al sinds de jaren 80 doet hij risicovolle beleggingen. Hij is gespecialiseerd in het opkopen van schuldpapieren van bedrijven in moeilijkheden, om dan na het faillissement veel meer geld te verdienen aan de claims.


Officieel verhuisde Reijtenbagh in 1995 naar Monaco, waar hij naast een riante villa ook kantoren had. Maar volgens het Antwerpse gerecht woonde Reijtenbagh jarenlang in zijn andere villa in Brasschaat en beheerde hij zijn investeringsactiviteiten vanuit een kantoor in Antwerpen-Zuid. En dat tot 2010, meent het parket. Volgens het parket heeft Reijtenbagh al die jaren amper tot geen belastingen betaald op zijn riante inkomsten die belandden in een kluwen van bedrijven over de hele wereld.

Kunst

Een deel van zijn geld belegde de Nederbelg in kunst, waaronder werken van Rembrandt, Van Gogh en Monet. In 2009 verkocht hij het schilderij 'Gezicht op de Gouden Bocht in de Herengracht' van schilder Gerrit Berckheyde aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Het doek uit de Gouden Eeuw bleek toen een onderpand te zijn voor een banklening. ABN Amro legde beslag op het werk, schreef De Volkskrant vorig jaar.

Verschillende banken spanden in het verleden rechtszaken tegen Reijtenbagh aan vanwege mogelijke beleggingsfraude. Die zaken werden voor een groot deel geschikt.

Negen jaar geleden lag Reijtenbagh volgens de Nederlandse krant overhoop met de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase en ABN Amro. Beide claimden delen van dezelfde kunstcollectie omdat die als onderpand voor leningen was gebruikt. Ze wilden hun geld veilig stellen nadat de Zwitserse bank Credit Suisse honderden miljoenen van Reijtenbagh eiste.

De speculant wist volgens De Volkskrant ook winst te maken op een vervalst schilderij van Max Ernst dat hij had aangekocht en liet veilen. Toen kwam de waarheid aan het licht, waarna veilinghuis Sotheby's het werk terug trok. Reijtenbagh klaagde daarop degene van wie hij het doek gekocht had en zijn adviseur bij de koop aan. Die moesten hem beiden 600 duizend euro betalen, aldus De Volkskrant.
143 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Urkens

  Kan ik dan de helft van mijn belastingen welke ik onmiddellijk en volledig betaalde terug krijgen aub.

 • Jef Van Vinckenroye

  Dus... Hij betaalt de helft van het verschuldigde bedrag en hij krijgt geen verdere straffen. Dus hij heeft 90 miljoen euro gestolen en raakt daar gewoon mee weg... Rijk zijn is toch fijn. Je hoeft zelfs niet dezelfde wetten te volgen als andere mensen...

 • Maria de swert

  Daar word je ziek van als ik zoiets lees en het zal niet de laatste keer zijn , dit hou je niet voor mogelijk en het is altijd hetzelfde , afkopen , procedurefouten ……….de zaken worden ontelbaar tegenwoordig en we komen al miljarden tekort !

 • Emi De graeve

  een Nederbelg, nieuw woord ?

 • DIRK VAN DESSEL

  Het zal alleszins de "goedkoopste" oplossing zijn, op zijn Hollands.