NAVO waarschuwt voor dubbel werk in debat over Europese defensie

NAVO-Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg
AP NAVO-Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg
NAVO-topman Jens Stoltenberg heeft vandaag gewaarschuwd voor inefficiënt dubbel werk, enkele dagen nadat Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een lans brak voor een Europees leger. "We moeten samenwerken en duplicatie vermijden, want dat is geen efficiënte manier om ons te verzekeren van een sterke defensie", aldus de secretaris-generaal.

In een interview met het Duitse Welt am Sonntag argumenteerde Juncker dit weekend dat een Europees leger bijvoorbeeld Rusland duidelijk zou maken dat het Europa menens is met de verdediging van Europese waarden. Het zou ook helpen om een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid vorm te geven, klonk het.

NAVO-topman Stoltenberg onderstreepte vandaag bij een bezoek aan het militaire hoofdkwartier Shape in Bergen dat het "aan de EU zelf is om te beslissen hoe ze hun samenwerking inzake defensie en veiligheidszaken organiseert". Bijkomende Europese investeringen in defensie zouden in elk geval erg welgekomen zijn, merkte hij fijntjes op.

Niettemin moet dubbel werk vermeden worden, onderstreepten Stoltenberg en militair topman Philip Breedlove. "Ik dring er bij Europa op aan om te verzekeren dat alles wat ze doen complementair is met wat we doen in NAVO-verband", aldus nog de Noor.