NAVO-opperbevelhebber Stavridis neemt afscheid van Belgische autoriteiten

AP
NAVO-opperbevelhebber James Stavridis heeft vandaag afscheid genomen van de Belgische autoriteiten. Na een mandaat van vier jaar aan het hoofd van de geallieerde strijdkrachten in Europa wordt de Amerikaanse admiraal volgende maand normaliter opgevolgd door Philip Breedlove.

Koning Albert II ontving Stavridis vanochtend in audiëntie op het kasteel van Laken. De opperbevelhebber van de NAVO wordt ook ontvangen door de Belgische stafchef Gerard van Caelenberge en vicepremier en minister van Defensie Pieter De Crem. Nadien volgt een conferentie op het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie over de nieuwe uitdagingen voor de alliantie.

De opvolger van Stavridis, generaal Philip Breedlove, treedt normaliter in mei in functie. De bevelhebber van de Amerikaanse luchtmacht in Europa is reeds aangesteld door president Barack Obama, maar de Senaat moet de benoeming nog bekrachtigen. Traditiegetrouw is de militaire opperbevelhebber van de NAVO een Amerikaan. De post van secretaris-generaal wordt dan weer voorbehouden aan een Europeaan.