Nauwelijks helft van de kinderen gaat naar tandarts

Beeld ter illustratie. Het ziekenfonds lanceert ook een educatief project om tandenpoetsen aan te moedigen.
ThinkStock Beeld ter illustratie. Het ziekenfonds lanceert ook een educatief project om tandenpoetsen aan te moedigen.
Slecht 52,9 procent van de Vlaamse kinderen ging in 2018 langs bij de tandarts voor een preventief tandonderzoek. Bij kinderen uit kwetsbare gezinnen is dat aantal nog lager. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM) vandaag. Het ziekenfonds lanceert een actie met een lied en een educatief project voor scholen om het tandenpoetsen aan te moedigen.

De drempel om naar de tandarts te gaan is nog groter voor kinderen tussen 5 en 14 jaar uit kwetsbare gezinnen. Slechts 39 procent nam in 2018 in de tandartsstoel plaats voor een preventief tandonderzoek. Nochtans raden experts kinderen aan om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Uit de cijfers blijkt ook dat een kind op de vijf in 2018 minstens één gaatje moest laten vullen en dat er bij 8 procent minstens één tand getrokken moest worden.

Op tien jaar tijd is er nauwelijks verbetering, zegt CM. "Het is duidelijk dat we nog meer inspanningen moeten leveren om kinderen bij de tandarts te krijgen", zegt CM-gezondheidsexperte Elke Ghyllebert. Ook om kinderen aan te moedigen hun tanden te poetsen, lanceert de CM een actie. Alle CM-leden van zes jaar, zo'n 35.000 in totaal, zullen de komende dagen een sticker in de bus krijgen met daarop een QR-code waarmee ze een tandenpoetslied kunnen opstarten. De CM raadt aan om de sticker in de badkamer op de spiegel te plakken, zodat kinderen het niet vergeten.

Maar "ook de scholen spelen hier een belangrijke rol in. Het is belangrijk dat we alle kinderen bereiken", zegt Ghyllebert. Daarom heeft het ziekenfonds ook een educatief project voor scholen opgestart dat bestaat uit lessuggesties en opdrachten voor het eerste, tweede en derde leerjaar.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anni degraeve

  aan Mevr. Sandra Peeters: volledig gelijk. Hebben hetzelfde meegemaakt : 'geen hygiene', 'niet poetsen', je komt niet op controle enz... Plus dat de behandelingen super duur zijn, in vergelijking met andere landen, die dezelfde 'service' bieden.

 • Anthony van der Borght

  Als je het niet kunt betalen.. is het te begrijpen Dat je niet gaat .. het leven is al zo duur!!!!!

 • Sandra Peeters

  Ja, en als je dan later eindelijk uit jezelf naar de tandarts kan wordt je daar gekleineerd en krijg je de boodschap dat je een leugenaar bent want dat ouders nooit het gebit van een kinderen verwaarlozen. Dus m.a.w. moet je daaruit maar afleiden dat jij als klein kind zelf verantwoordelijk bent voor de toestand van je gebit. En na zo'n gezellig bezoek mag je dan nog is 400 à 700 per tand neertellen. Dat is de moderne tandarts.

 • lieve vanderstraeten

  Mijn ouders zijn gepensioneerd, hebben altijd gewerkt, hebben een klein pensioentje, die kunnen zelfs nooit naar de tandarts gaan, mijn buurvrouw is alleenstaande, werkt, heeft een huisje dat ze afbetaald, die kan ook niet naar de tandarts. Gelieve met deze mensen ook rekening te houden, Ge moet op het ocmw staan dan kunt ge wel tweemaal jaarlijks gaan en zelfs gratis

 • Claudia Rosseel

  Het is nochtans gratis tot 18 jaar en aangeraden om tweemaal per jaar op controle te gaan.