Natuurhulpcentrum worstelt met 6 brilkaaimannen in garage in Houthalen

Natuurhulpcentrum
De medewerkers van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek hebben er een stevige werkdag opzitten. Ze moesten vanmorgen 6 brilkaaimannen van 1,20 meter lang overmeesteren. De dieren zaten in een omgebouwde garage van een woning in Houthalen.
Vanwege hun gevaar moet je voor het houden van brilkaaimannen een milieuvergunning aanvragen. Dat was hier niet gebeurd. Toch betreft het geen inbeslagname. De eigenaar had zich zelf aangemeld en om hulp gevraagd.
Natuurhulpcentrum Vanwege hun gevaar moet je voor het houden van brilkaaimannen een milieuvergunning aanvragen. Dat was hier niet gebeurd. Toch betreft het geen inbeslagname. De eigenaar had zich zelf aangemeld en om hulp gevraagd.

De Houthalenaar had de brilkaaimannen naar eigen zeggen zelf gered van verwaarlozing. Hij had een mooi verblijf gebouwd in zijn garage en kosten noch moeite gespaard om de dieren een goede thuis te geven. “Zo werd de ruimte op temperatuur gehouden dankzij vloer- en wandverwarming, via een ingenieus systeem bleef de temperatuur van het watergedeelte op peil”, meldt het Natuurhulpcentrum

Verwaarloosd waren de dieren dus geenszins. 
Maar brilkaaimannen zijn natuurlijk niet geschikt als huisdier. “Ze kunnen tot wel 2,5 meter groot worden en zijn uiteraard gevaarlijk”, klinkt het. “Als een kaaiman bijt is niet alleen de bijtkracht een probleem, maar vooral de draaiende beweging die ze maken. Hierdoor kunnen ze stukken van hun prooi loswrikken.”

Met spijt in het hart

Uiteindelijk kwam het vandaag tot een - gelukkig incidentloze - worstelpartij tussen mens en kaaiman, nadat de eigenaar zich enkele weken geleden met spijt in het hart bij het centrum had aangemeld. “Wegens relationele problemen moest hij zijn dieren kwijt en hij wilde er zeker van zijn dat zijn kaaimannen goed terechtkwamen.”

Het Natuurhulpcentrum besloot de man te helpen en startte een zoektocht naar een nieuwe thuis. “Dat was niet gemakkelijk, maar we vonden uiteindelijk een gespecialiseerde opvang in Duitsland.
 Vanmorgen werden de dieren in Houthalen gevangen, nagekeken en gechipt en vervolgens overgebracht naar het Duitse opvangcentrum.”

Natuurhulpcentrum
Natuurhulpcentrum

Bekijk ook:
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mich lee

  guido taens, dat gebeurt bij elk transport van krokodilachtigen. Wat heeft dat met moordenaars te maken. Pak een woordenboek en zoek dat woord eens op?

 • Jos Plessers

  Relationele problemen?Gewoon de beestjes te eten geven.Probleem opgelost

 • marc van cauter

  Prachtig staaltje van dierenliefhebber

 • Jan Boden

  De meeste van onze politici zouden we ook op deze manier het zwijgen moeten opleggen.

 • Jan Boden

  Zie anders wel geen bril, of dragen die allemaal contactlenzen ?