Nationale rouw tot begrafenis koningin Fabiola vrijdag

BELGA
De federale regering kondigt een periode van nationale rouw af van zaterdag 6 december tot vrijdag 12 december, de dag waarop koningin Fabiola begraven wordt. De begrafenis start om 10 uur in de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal.

Het publiek zal volgende week op het koninklijk paleis in Brussel de mogelijkheid hebben om hulde te brengen aan koningin Fabiola, met name op woensdag 10 december tussen 13 en 17 uur en op donderdag 11 december van 9 tot 17 uur. Dit heeft het Paleis meegedeeld.

Het stoffelijke overschot van de koningin wordt op maandagochtend 8 december van het Kasteel Stuyvenberg naar de kapel van het Kasteel van Laken overgebracht. Op dinsdag 9 december wordt het lichaam van Fabiola in de namiddag naar het koninklijk paleis in Brussel gebracht, preciseert woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw in de mededeling.

De publieke activiteiten van koning Filip en koningin Mathilde van zaterdag 6 december tot en met vrijdag 12 december zijn geannuleerd.

De federale ministerraad heeft zaterdag een coördinatiecomité op de been gebracht om de praktische regelingen te treffen voor de begrafenis. Gedurende de periode van nationale rouw zullen de vlaggen aan alle gebouwen van de federale overheid halfstok hangen. De deelstaten beslissen zelf of ook zij dat doen. De gemeenten mogen rouwregisters openen.

"In naam van de regering en de burgers" drukte Michel zaterdag opnieuw zijn medeleven uit aan de koninklijke familie. "Koningin Fabiola was een sterke persoonlijkheid die een bijdrage heeft geleverd aan de geschiedenis van ons land. Ze was samen met koning Boudewijn een koninin die ten dienste stond van haar land", aldus de eerste minister. "Ze zal in onze herinnering blijven als een koningin die dicht bij de burgers stond, vooral bij de zwaksten en de minstbedeelden."

Voor aanvang van de ministerraad hadden ook heel wat vicepremiers en ministers al opnieuw hun medeleven uitgedrukt en de overleden koningin geëerd. Enkel de N-VA-ministers passeerden bij het binnengaan niet langs de camera's.

De ministerraad vergadert over de begrafenis.
BELGA De ministerraad vergadert over de begrafenis.
REUTERS
BELGA