Vrouwen getuigen over seksuele intimidatie tijdens nationale betoging

schouder uit de kom getrokken van vrouw die zich wil wegtrekken

Verschillende vrouwenorganisaties hebben getuigenissen ontvangen van vrouwen die dinsdag seksueel geïntimideerd werden tijdens de nationale betoging in Brussel.

Pauline Legros van Vie Féminine Charleroi-Thuin schrijft op Facebook onder meer dat iemand "masturbatiegebaren" maakte naar de groep vrouwenbetogers waar ze tussen stond.

Ze getuigt ook hoe een jonge vrouw huilend bij haar kwam tijdens de betoging. Een man zou zijn hand op het achterwerk hebben gelegd. "Ze besloot om zich niet te laten doen en te vertrekken." Toen ze zich probeerde weg te trekken, zou de man haar arm zo stevig hebben vastgehouden dat haar schouder uit de kom ging.

"De maat is echt vol", vervolgt de vrouw. "Hoeveel andere vrouwen hebben dinsdag een gelijkaardige situatie meegemaakt? Hoeveel andere vrouwen hebben gezegd: 'Allez, het is niet erg?' Hoevelen zijn daarom gewoon niet gekomen?"

Ook vrouwenvereniging Femma meldt seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens de nationale betoging van dinsdag. "Een lid van Femma ging wat hoger staan terwijl ze een lantaarnpaal vasthield. Daarop maakte een man een opmerking als zou ze een paaldanseres zijn", zegt Tom Bruynooghe van Femma aan BRUZZ. "Mannen namen ook foto's onder de rok van de vrouw."

"Zulke dingen gebeuren bij elke betoging", preciseert Vie Féminine-woordvoerder Jennifer Fileccia aan de Brusselse nieuwssite. "Die gebeurtenissen zijn maar een voorbeeld van het alomtegenwoordige seksisme in de openbare ruimte."

We hebben het parket van Brussel gevraagd of er klachten zijn binnengekomen van intimidatie tijdens de nationale betoging.

'Zulke dingen gebeuren bij elke betoging'

Vie Féminine

Femma roept op om alle feiten van seksuele intimidatie te melden

Vrouwenorganisatie Femma roept op om alle feiten van seksuele intimidatie te melden aan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Het is een eerste stap om "genderstereotypen te doorbreken", zo zegt adjunct-algemeendirecteur Riet Ory.

"Ook wij waren met een grote groep aanwezig om te betogen voor een 30-urige werkweek en tegen flexibilisering van arbeid. Mijn collega en ik stonden op een paal om de betoging te fotograferen en te wachten op de anderen van Femma", zegt Ory. "Wij werden veel aangesproken door mannen. Dat ging van wuiven tot roepen en als we er niet op ingingen: geïrriteerd antwoorden. Mijn collega werd door mannen aangeraakt en onder haar rok gefotografeerd."

Volgens Ory is het belangrijk om een "breed maatschappelijk debat te voeren" rond deze problematiek. "Die gebeurtenissen zijn maar een voorbeeld van het alomtegenwoordige seksisme, subtiel en openlijk", zegt ze. "Of het nu gaat om salonseksisme à la Dominique Strauss-Kahn, het straatseksisme in de Brusselse Anneessenswijk, de seksistische reclame of de nieuwe roze legolijn."

Femma roept dan ook op om klacht neer te leggen bij gevallen van seksuele intimidatie en een beroep te doen op de anti-seksismewet. "Maar met een wet alleen gaan we er niet komen. Het is dan ook belangrijk om de genderstereotypen te doorbreken. Seksuele intimidatie is zo wijdverspreid en zit in kleine en grote acties dat wij het op een bepaalde manier heel gewoon gaan vinden", zegt Ory.