Vakbondsman verzamelt vacatures op stakingsdag

BELGA
In plaats van een stakerspost te gaan bemannen, legt vakbondsman Hasan Düzgün (ACLVB) vandaag de hele dag bedrijfsbezoeken af om vacatures te ronselen voor Ford-werknemers die binnen enkele dagen werkloos worden. "In mijn regio is er momenteel nood aan oplossingen op heel korte termijn", zegt hij. "Vandaar dat ik op een positieve manier een bijdrage wil leveren om meer jobs in te vullen", zegt hij.

Hasan Düzgün is zelf een van de slachtoffers van de sluiting van Ford Genk, aangezien hij tot voor kort werkte was bij de grootste toeleverancier, SML. Hij kon vrij snel na zijn vrijwillig ontslag terecht bij de liberale vakbond ACLVB. "Het spreekt voor zich dat ik me in eerste instantie inzet om zoveel mogelijk van mijn voormalige collega's bij Ford Genk en de toeleveringsbedrijven aan het werk te helpen", zegt hij.

"Vanaf donderdag staan ze allemaal op straat. Velen van hen ken ik persoonlijk, en ik weet dan ook welke jobs ze in de toekomst graag zouden willen doen. Vandaar dat ik zoveel mogelijk bedrijven bezoek om te polsen of ze vacatures hebben, zowel in Belgisch als Nederlands Limburg. Ik probeer de vacatures te maken met de werkzoekenden. Dat lukt prima. Een twintigtal mensen heb ik zo al aan het werk geholpen."

Düzgün heeft ook op de nationale stakingsdag heel wat afspraken. "Bedrijfsleiders ontvangen me met open armen omdat ze deze positieve en proactieve benadering wel appreciëren", zegt hij. "Nu over enkele dagen het doek valt over Ford Genk en de toeleveringsbedrijven, is er concrete en directe actie nodig."