Studenten houden fakkeltochten tegen besparingen

PHOTO_NEWS
Op de vooravond van de eerste nationale actiedag trokken vanavond zowat 150 studenten voor een fakkeltocht door de Gentse studentenbuurt. Enkele tientallen Brusselse studenten zijn op hun beurt aan de VUB-campus in Etterbeek gestart met een fakkeltocht. Ongeveer 200 Leuvense studenten hebben dan weer in het centrum van de stad een fakkeltocht gehouden. Ook in de Antwerpse binnenstad zijn vanavond zowat 200 studenten en sympathisanten opgedaagd. Op die manier protesteren ze tegen de besparingen in het hoger onderwijs en tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld.

De Gentse studenten scandeerden slogans tegen de besparingsplannen van ministers Bourgeois en Crevits en droegen borden om hun boodschappen te ondersteunen. De tocht startte om 19 uur aan het Sint-Pietersplein en ging via de Sint-Pietersnieuwstraat en Lammerstraat via de Muinkkaai en Kantienberg terug naar het Sint-Pietersplein waar nog tot 22 uur optredens toegestaan zijn. Er waren zowat 150 deelnemers, volgens de politie verliep alles zonder incidenten.

Tussen 14 en 19 uur was er op het Sint-Pietersplein nog een fakkelloop van de Gentse Studentenraad, maar die had minder succes. Sommige studentenkringen vreesden om een partijpolitiek statement te maken, terwijl Actief Linkse Studenten denkt dat er te weinig gemobiliseerd werd, zo blijkt uit een rondvraag.

Morgen vertrekken vanuit Gent wel studenten naar Brussel, volgens Actief Linkse Studenten zullen er ook honderd scholieren naar de hoofdstad trekken.

Brusselse studenten
De deelnemers aan de mars die van start ging op de VUB-campus verzetten zich tegen de aankondigde beslissing van de Vlaamse regering om te besparen op onderwijs en om het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs vanaf het academiejaar 2015-2016 te verhogen tot 890 euro. "Die plannen stonden in geen enkel verkiezingsprogramma", zo klaagt medeorganisator Olivier Goessens aan. "We voelen ons democratisch bedrogen."

De betogers - zowel Nederlandstaligen als Franstaligen - zijn voornamelijk leden van de studentenraden en van het actieplatform 'Studenten Troef', dat de actiegroepen en protestcomités in de verschillende onderwijsinstellingen bundelt.

Ze dragen naast fakkels ook een spandoek mee met de boodschap "Laat de studenten niet in de kou staan". Daarnaast hebben verschillende deelnemers ook een schoppen aas opgespeld, het symbool van het studentenprotest. "Daarmee willen we aangeven dat er niet met onze toekomst mag gespeeld worden", aldus Goessens.

PHOTO_NEWS

"Door vuur gaan voor onderwijs"

Ongeveer 200 Leuvense studenten hebben dan weer in het centrum van de stad een fakkeltocht gehouden. Het initiatief tot de manifestatie, die overigens zonder incidenten verliep, ging uit van de Studentenraad KU Leuven en de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO). De manifestatie startte op het Ladeuzeplein met een vuurshow waarmee de studenten wilden aangeven "dat ze door het vuur willen gaan voor hun onderwijs". In toespraken werd gewezen op de zware impact van de besparingen niet alleen op de toegankelijkheid van het onderwijs, maar eveneens op de kwaliteit ervan. De studenten worden niet alleen getroffen door de verhoging van het inschrijvingsgeld, maar ook door de zware besparingen op de sociale voorzieningen waardoor ook de prijzen in de Alma-studentenrestaurants, huurprijzen van de gesubsidieerde koten in universitaire peda en dergelijke zullen stijgen, initiatieven die de kost van het leven in Leuven draaglijker maakten.

"Het is een klap in het gezicht van de student die het moeilijk heeft. Het is een mes in de rug van een solidaire en sociale samenleving. De besparingen zijn niet zomaar zoals Onderwijsminister Crevits maandag in het studentenblad Veto zei: 'niet plezant' of 'een moeilijke'. Ze zijn totaal onverantwoord, irrationeel en onverdedigbaar, getuige de nietszeggende antwoorden van de minister in dit blad. Voor een kwalitatief en toegankelijk onderwijs blijven wij branden en gaan wij door het vuur, niet alleen op straat maar straks ook aan de onderhandelingstafel", aldus de vertegenwoordiger van de Studentenraad KU Leuven in een toespraak.

Uit een enquête die enkele actiegroepen afnamen bij studenten in vijf faculteiten van de KU Leuven en de Sociale School Heverlee, blijkt dat 88,6 procent van de deelnemers aan deze bevraging zich kant tegen de geplande verhoging van het inschrijvingsgeld en de andere besparingen op het onderwijs. In totaal werden 2.431 stemmen uitgebracht. Het hoogste percentage tegenstemmen werd gehaald in de Sociale School Heverlee, waar liefst 96 procent van de bevraagden tegenstemde.

Studenten houden luidruchtige protestactie in Antwerpen
Vertegenwoordigers van verschillende Antwerpse studentenverenigingen kwamen vandaag samen op de Ossenmarkt in het hartje van de studentenbuurt. Ze trokken de straten door met slogans als "Studenten en personeel: één strijd" en "Speel niet met onze toekomst" en getooid met een schoppen aas, het symbool van de protestbeweging. Eindigen deden ze aan de Stadswaag, waar nog enkele toespraken volgden.

"We gaan nu de reactie van de regering afwachten, maar als die er niet of niet afdoende komt, plannen we als volgende stap een nationale actiedag die alle universiteiten en hogescholen zullen voelen", zegt D'Haese. Die actiedag zou doorgaan op 17 november, de Internationale Dag van de Student.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.